Čechů cestuje do zahraničí stále více. A stále víc se jich přitom pojistí

Byznys ČT24 o cestovním pojištění (zdroj: ČT24)

Do zahraničí letos vyrazí opět více Čechů než loni. Podle odhadu Asociace cestovních kanceláří to bude víc než tři a půl milionu lidí. Dovolenou si může díky rostoucím platům a klesající nezaměstnanosti dovolit čím dál víc lidí a čím dál častěji. A většina z nich se na takovou cestu taky náležitě pojistí. Ročně dají Češi za cestovní pojištění asi dvě miliardy korun.

Skutečnost, že lidé se při cestování stále více pojišťují, potvrdil pro Byznys ČT24 i člen představenstva ERV Evropské pojišťovny Ondřej Rušikvas. Podle něho už je málo lidí, kteří jedou do zahraničí zcela bez pojištění. 

Připomněl také, že jsou různé možnosti pojištění pro cesty. Například v rámci kreditních karet či s využitím komerčního pojištění. Právě u něho lidé nejvíce hledí na službu, kterou nabízí. Tedy třeba jeho rozsah, asistenční službu či cenu. 

„Obvykle jsou to stokorunové položky na jednotlivou cestu. U ročního pojištění jsou to tisíce korun,“ řekl Rušikvas. Právě pojištění na celý rok je podle něho současným trendem. 

Připomněl, že v minulosti lidé mysleli více na svůj majetek než na své zdraví. To už se však změnilo. Zdraví je nyní na prvním místě. V případě potíží doporučuje rychle komunikovat s asistenční službou, co nejdříve nahlásit pojistnou událost a uchovávat příslušnou dokumentaci. 

Nejvíce pojistných případů přichází pojišťovnám z Egypta, Bulharska, Turecka, ale i řeckých ostrovů, dodal  Rušikvas.