Inspektoři vyrazili do terénu za prodejci zmrzliny. Zarazila je osobní hygiena některých stánkařů

Nepořádek, chybějící informace o alergenech, špatná osobní hygiena či nevhodný oděv obsluhy nebo špatná manipulace s kornouty - na tyto nedostatky narazili hygienici při právě probíhající kontrole stánků se zmrzlinami.

Na Vysočině se hygienici zaměřili na prodejce točené zmrzliny. Během akce, která trvá od začátku května, jich prověřili celkem 43. Pochybení zjistili téměř u třetiny, informoval ČT ředitel Krajské hygienické stanice Vysočina Jan Říha.

Bylo uloženo dvanáct pokut v celkové výši 28 tisíc korun. Nejvyšší činila šest tisíc za nedostatky v osobní hygieně a v hygieně prodeje zmrzliny a za nepořádek v místě prodeje, informoval Říha. 

Kontroly se teprve rozběhnou naplno

Ve Středočeském kraji se kontrola zmrzlin teprve rozbíhá, odebráno bylo prvních deset vzorků. „Ve třech případech byly zjištěny nevyhovující výsledky mikrobiologických rozborů odebraných vzorků,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová. 

V Jihomoravském kraji hygienici zkontrolovali zatím patnáct stánků se zmrzlinou a nenašli žádný problém. V dalších krajích se na zmrzliny zaměří až v příštích dnech. „Odběry budeme provádět v letní sezoně. V současné době registrujeme případné nové zájemce o výrobu a prodej zmrzlin,“ informovala Dagmar Smitková z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.