Celníci i policisté v českém Amazonu kontrolovali, zda jsou všichni pracovníci zaměstnáni legálně

Celníci a policisté  zasahovali v areálu Amazonu v Dobrovízi u Prahy a kontrolovali, zda jsou všichni zdejší pracovníci zaměstnáni legálně. Nejedná se přitom o jedinou kontrolu, celníci zasahují ve více firmách v celé republice, řekla mluvčí celní správy Martina Kaňková. Amazon s celníky při kontrole spolupracuje.

Celostátní kontrolní akce je plánovaná jako vícedenní, její výsledky by měly být známé příští týden, doplnila Kaňková: „Kontrolní akce se týká více firem v každém regionu.“

„Poskytujeme příslušným orgánům všechnu potřebnou součinnost. Vzhledem k tomu, že jde o probíhající akci, neposkytujeme detailnější vyjádření. S příslušnými orgány budeme samozřejmě co nejlépe spolupracovat,“ řekla mluvčí českého Amazonu Miroslava Remenárová.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě patřícím americké společnosti Amazon.com, Inc. Má více než 140 distribučních center, z toho přibližně třetinu v Evropě. Například v Polsku má čtyři distribuční centra.

V Česku chce mít Amazon do konce letošního roku 5000 stálých zaměstnanců, nyní jich má více než čtyři a půl tisíce. V předvánoční špičce nabírá společnost ke kmenovým zaměstnancům přes dva tisíce sezonních pracovníků.

Dobrovízské centrum končí

Své centrum vráceného zboží Amazon v Dobrovízi otevřel v roce 2013, nedaleké distribuční centrum firmy zahájilo provoz v roce 2015. V budově lze uložit až 18 milionů kusů zboží a za den vypravit až milion zásilek. Letos v únoru společnost oznámila, že od května už nebude centrum vráceného zboží provozovat.

Zaměstnance postupně převede do blízkého distribučního centra, propouštět nebude. Společnost tak v České republice mění své působení v logistice, vedení se rozhodlo plně se soustředit na distribuční logistické služby.

Zakladatel a šéf americké společnosti Amazon Jeff Bezos byl časopisem Forbes vyhlášen za loňský rok nejbohatším člověkem na světě. 

Z větších firem působících v Česku měl před časem kvůli neoprávněnému zaměstnávání zahraničních pracovníků potíže například Rohlík.cz.

Mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman bez dalších detailů potvrdil, že je kraj zapojený do celorepublikové kontroly nelegálních zaměstnanců. Výsledky kontrol podle něj budou známé nejdřív v pátek. Zapojení policistů do kontrol na Vysočině nekomentovala ani policejní mluvčí Dana Čírtková s odvoláním na policejní prezidium.

Mluvčí celníků v Libereckém kraji Martin Stočes řekl, že kontroly probíhají i v Libereckém kraji. „Aby to mělo smysl celostátní akce, tak to probíhá ve všech regionech,“ konstatoval. Kolika firem v Libereckém kraji se kontroly dotkly a další informace ale podle něj bude možné sdělit až po skončení akce, která je naplánovaná na více dnů.

Podle něj však nejde o nic výjimečného. „V rámci regionu si provádíme kontroly pravidelně po celý rok,“ dodal. Loni celníci provedli ve firmách v Libereckém kraji 73 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. Porušení zákona zjistili ve 46 firmách či provozovnách. „Prověřili jsme 457 cizinců, z nichž 135 osob ze zemí mimo EU vykonávalo pracovní činnost nelegálně, a u 191 nesplnil zaměstnavatel informační povinnost k úřadům práce,“ uvedl již dříve Stočes.