Český sprint zpomaluje, průmyslu i obchodu se však přesto daří. Prudce roste stavebnictví

Aktuální čísla z českého hospodářství nejsou vůbec špatná. Stavební produkce v únoru meziročně vzrostla o 9,4 procenta a pokračovala tak v silném růstu. Dál stoupaly i tržby v obchodech, které meziročně stouply o šest procent. Podle analytiků lidé ze svých rostoucích výdělků stále větší díl utrácejí, spíše než spoří. Ze zpráv Českého statistického úřadu však též vyplynulo, že růst českého průmyslu začal poněkud brzdit a zůstal za očekáváním analytiků.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 11,6 procent, zatímco u inženýrského stavitelství došlo k poklesu o procento. Stavební úřady vydaly meziročně o 6,2 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 20,0 %. Meziročně bylo zahájeno o 29,6 % bytů více. Dokončeno bylo o 28,4 % bytů více, uvedli statistici. 

„Výkony stavebnictví zaznamenaly v únoru solidní meziroční růst druhý měsíc v řadě. Na rozdíl od ledna se o něj zasloužila výhradně pozemní část stavitelství. Ovšem jednoprocentní meziroční pokles v inženýrském stavitelství je možné považovat za úspěch s ohledem na podprůměrné únorové teploty,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Stavební úřady v České republice jsou pomalejší než v rozvojovém světě. Z Evropské unie jsou na tom hůře už jen Rumunsko, Slovensko a Kypr. Nefungující stavební úřady jsou hlavní příčinou skomírajícího stavebnictví. Negativním důsledkem jsou vysoké ceny nemovitostí,“ upozornil hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Tržby maloobchodníků v únoru zpomalily meziroční růst na šest procent z lednových 8,4 procenta. Největší vliv mělo zvýšení on-line a zásilkového prodeje.

„Maloobchodníci hlásí skvělé výsledky. Díky rostoucí spotřebě domácností letos mohou prožít rekordní růst tržeb. S rostoucími příjmy lidí rostou objemy prodejů i poptávka po luxusním zboží,“ domnívá se Křeček.

Tržby maloobchodníků v únoru (zdroj: ČT24)

Únorové zpomalení dynamiky maloobchodních tržeb nepředstavuje žádné velké překvapení, podotkla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Z hlediska nakupování patří únor tradičně ke slabším měsícům. Spotřebitelé si většinou v lednu užijí povánočních výprodejů a v únoru vyčkávají s dalším utrácením na jaro. V následujících měsících však podle našeho očekávání maloobchodní tržby opět ožijí, dodala ekonomka. Podle ní je situace spotřebitelů mimořádně dobrá: spotřebitelská důvěra se pohybuje na historicky nejvyšších úrovních. Rekordně nízká je také nezaměstnanost. 

Elektronika, kultura, sport, výrobky pro domácnost, kosmetika: to je výčet položek, jež vykazují silný růst prodejů, uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Ze struktury růstu prodejů je podle něho patrné, že domácnosti utrácejí i za luxusnější zboží a volný čas. Mohou si tedy dovolit pořídit si „něco navíc“, nikoliv pouze nezbytně nutné zboží. Situace v české ekonomice, tedy zejména růst mezd a obecně situace na trhu práce, povedou k silnému růstu spotřeby domácností i v letošním roce. V případě prodejů motorových vozidel je ale patrné, že období růstu již máme za sebou a zdá se, že tyto prodeje budou letos v lepším případě zhruba stagnovat, dodal Jáč. 

Propojení maloobchodu a automobilového sektoru si všímá i ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. „Tržby za prodeje aut klesají už několik měsíců. Nejde o žádný krátkodobý výstřelek. Přitom automobilové odvětví je dynamické a předznamenává další vývoj v maloobchodu. Růst maloobchodu sice ještě několik měsíců vydrží, ale v létě už se bude lámat chleba,“ uvedla.

Klesá poptávka po automobilech?

Meziroční růst průmyslové výroby v Česku v únoru zpomalil z lednových 5,6 procenta na 2,7 procenta. Ve srovnání s lednovým růstem ve výši 5,5 % únorová dynamika průmyslu citelněji zpomalila, poznamenal hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Všímá si výrazného zpomalení zpracovatelského průmyslu, který meziročně přidal „jen“ čtyři procenta, oproti lednovým deseti procentům. 

Proč zpomaluje český průmysl (zdroj: ČT24)

„Jednou z hlavních příčin nižší výroby ve zpracovatelském průmyslu byla nižší dynamika výroby automobilů, ta z meziročního pohledu dokonce nepatrně poklesla,“ řekl Seidler. Připomněl zároveň, že v posledních čtyřech letech rostla výroba automobilů velmi rychlými tempy, takže se dalo očekávat jeho zpomalení.

„Předpokládáme, že zvolnění dynamiky růstu v automobilovém průmyslu v letošním roce zpomalí celkovou průmyslovou výrobu, která by po téměř sedmiprocentním růstu v roce 2017 měla zpomalit blíže ke 4 procentům. Slabší únorový růst průmyslu je tak již blíže hodnotám, které očekáváme za celý letošní rok,“ uvedl Seidler. 

Na zpomalení průmyslu, které negativně překvapilo trh, upozornil i analytik Raiffeisenbank František Táborský. Domnívá se, že automobilový sektor už delší dobu vykazuje známky nasycené domácí i zahraniční poptávky.   

Ekonom ČSOB Petr Dufek se domnívá, že po velmi rychlých růstech v minulosti si český průmysl nyní bere „oddechový čas“. Navíc jsou jeho kapacity zcela vytížené, firmám chybí více a více zaměstnanců, takže prostor pro další expanzi už zde v podstatě žádný není.

U automobilového průmyslu, který v únoru stagnoval, šlo podle Dufka spíše o ojedinělý výsledek, protože nové zakázky automobilek jsou stále v mírném vzestupu. V úvahu se však také musí vzít to, že automobilky dnes vyrábějí o sto procent více než před poslední recesí, takže prostor pro další zvyšování produkce není velký, uvedl ekonom. 

Nepříjemné překvapení z Německa

Produkce německého průmyslu v únoru nečekaně klesla a vykázala největší propad za více než dva roky. Oznámilo to ministerstvo průmyslu, které tento vývoj přičítá rostoucí hrozbě protekcionismu. Produkce meziměsíčně klesla o 1,6 procenta, zatímco analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali vzestup o 0,3 procenta.

Na únorovém poklesu, největším od srpna 2015, nese hlavní podíl snížení výroby kapitálového zboží o 3,1 procenta, produkce spotřebního zboží se snížila o 1,5 procenta a meziproduktů o 0,7 procenta. Celkové oslabení vykázal i stavební sektor.