Barclays zaplatí dvě miliardy kvůli obvinění, že před krizí klamala s cennými papíry

Britská banka Barclays se dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí dvě miliardy dolarů, aby urovnala obvinění, že údajně způsobila miliardové ztráty investorů při prodeji hypotečních cenných papírů v letech 2005 až 2007.

Vypořádání ukončí největší nevyřešený právní problém britské banky ve Spojených státech a může nabídnout ujištění investorům, kteří byli připraveni i na větší pokutu, píše Reuters.

Ministerstvo uvedlo, že banka investorům poskytovala zavádějící informace o kvalitě hypoték a dopustila se bankovních podvodů. Barclays odpovědnost odmítla, nicméně se zaplacením pokuty souhlasila. Šéf banky prohlásil, že urovnání je „spravedlivé a přiměřené“. 

„Jsem potěšen, že jsme mohli dosáhnout spravedlivého a přiměřeného urovnání s ministerstvem spravedlnosti. Naší prioritou bylo od počátku vyřešit tyto problémy minulosti včas a vhodným způsobem,“ řekl generální ředitel Barclays Jes Staley.

Americký úřad dodal, že dva bývalí manažeři společnosti Paul Menefee a John Carroll zaplatí dva miliony výměnou za to, že budou stažena obvinění vůči nim. 

Kvůli hypotečním cenným papírům se vyšetřování USA zaměřilo na více bank

Barcleys je jen jednou z bankovních institucí, které americké úřady začaly vyšetřovat kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí. Německá bankovní jednička Deutsche Bank se koncem roku 2016 s americkým ministerstvem spravedlnosti například dohodla, že za urovnání obvinění zaplatí 7,2 miliardy dolarů. Švýcarská banka Credit Suisse se zase loni dohodla, že zaplatí 5,3 miliardy dolarů.

S vysokou pokutou se banka Barclays potýkala i v roce 2015, kdy byla jednou z velkých bank, které v rámci dohody přiznaly vinu na manipulaci se směnnými kurzy v letech 2007 až 2013. Barclays dostala pokutu 650 milionů dolarů, navíc měla poslat 1,3 miliardy dolarů úřadu pro finanční služby státu New York, americké Komisi pro termínové obchodování s komoditami a britskému úřadu pro dohled nad praktikami na finančním trhu.

Akcie banky Barclays na zprávu zareagovaly růstem o zhruba jedno procento. Barclays patří mezi řadu finančních institucí, které americké úřady začaly vyšetřovat kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí. Její pokuta nepatří k nejvyšším. Švýcarská Credit Suisse v prosinci 2016 souhlasila s vyplacením celkem 5,3 miliardy dolarů a německá bankovní jednička Deutsche Bank s úhradou 7,2 miliardy dolarů.