Peníze IROPu se nedaří čerpat. Ministerstvo chce v Evropě vyjednat přesuny

Události: Dostálová (ANO) chce vyjednat přesuny v rámci IROPu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj chce zrychlit čerpání evropských dotací z integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Ten zatím patří k těm vůbec nejhorším. Kromě jiného se z něj i opravují silnice, finance směřují i do zdravotnictví a vzdělávání. Nyní se chystají přesuny mezi jednotlivými projekty.

O peníze z oblasti Infrastruktura pro zájmové, neformální a celoživotní vzdělávání byl velký zájem. Největší z investic bude 17 milionů korun na Banku řemesel. „Budou tam prostory na ponky, různé učebny, dílny pro truhláře, švadleny, vaření, sklářství,“ líčí akademická malířka Gizela Šabóková.

Celkem se o finance v rámci Infrastruktury pro zájmové, neformální a celoživotní vzdělávání ucházelo 146 projektů, žádaly více než jednu a čtvrt miliardy korun. Pravidla však umožňují rozdělit jen 342 milionů.

Vyjednat přesuny s Komisí

Ministerstvo pro místní rozvoj chce jednat s Evropskou komisí, aby se peníze z projektů, kde se tolik nečerpá, přesunuly do těch, o které je větší zájem. „Aby nám pomohla třeba i mezi tematickými cíli přesouvat zdroje tak, abychom zrovna integrovaný regionální operační program vzdělávání, ale i například zdroje do nemocnic, do e-govermentu, uměli zasanovat,“ vyjádřila se ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (ANO).

IROP je označován za nejhůře čerpající program. Proto Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje i další přesun, přes tři miliardy korun na modernizace informačních systémů krajů, měst a nemocnic, další tři miliardy na opravy památek. „Naší snahou je co nejméně zapojovat státní rozpočet a co nejvíce získávat peníze ze zdrojů EU,“ vysvětlila Dostálová.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce přesvědčit Evropskou komisi, aby měla Česká republika větší vliv na to, kam peníze půjdou. Podle jeho názoru mají mířit především na investice.