Británie uzavřela v Číně dohody za devět miliard liber

Británie uzavřela v Číně dohody za devět miliard liber (zdroj: ČT24)

Británie tento týden v Číně během návštěvy premiérky Theresy Mayové uzavřela dohody v celkové hodnotě převyšující 9,3 miliardy liber (268,5 miliardy korun). Díky nim v Británii vznikne 2500 pracovních míst, informovala agentura Reuters.

Dohody, které britské firmy získaly, se týkají řady sektorů. Navíc jejich celková suma ještě není konečná, neboť před podpisem jsou další smlouvy. Podle britského ministra mezinárodního obchodu Liama Foxe získal dohody i britský finanční sektor, a to v hodnotě více než jedné miliardy liber, které zajišťují 890 pracovních míst.

Poté, co se v roce 2016 v referendu rozhodla opustit Evropskou unii, Británie se snaží obnovit svou pověst obchodní velmoci a doufá, že s druhou největší ekonomikou světa podepíše dohodu o volném obchodu. Vzájemný čínsko-britský obchod v současné době činí 59 miliard liber (asi 1,7 bilionu korun) a očekává se, že do roku 2020 se Čína stane jedním z největších zahraničních investorů Velké Británie.

Čínský prezident Si Ťin-pching a britská premiérka Theresa Mayová
Zdroj: Reuters

Mayová:  Británie a Čína si užívají zlatou éru ve vztazích

Mayová ve čtvrtek na společné tiskové konferenci s prezidentem Si Ťin-pchingem uvedla, že si Británie a Čína užívají „zlatou éru“ ve vzájemných vztazích. Podle zpravodajského serveru BBC s prezidentem pak jednala mimo jiné i o globálních problémech, včetně jaderných ambicí severokorejského režimu.

„Velmi mě těší naše vzájemné vztahy, které jsme navázali i ve školství a kultuře,“ řekla Mayová Si Ťin-pchingovi. Otevřela ale i ochranu životního prostředí, čínskému prezidentovi pak jako dárek předala na DVD přírodopisný seriál BBC Modrá planeta s osobním poselstvím významného britského přírodovědce a popularizátora vědy Davida Attenborougha.

Britská premiérka v pátek třídenní návštěvu Číny ukončila. Na cestě ji doprovázela 50členná obchodní delegace, v níž byli i vedoucí představitelé firem BP či Jaguar Land Rover.