Produkce hovězího a vepřového masa v Česku loni klesla, u drůbežího stoupla

Loňská produkce hovězího klesla v Česku v meziročním srovnání o 5,9 procenta. K poklesu došlo i u vepřového o 4,2 procenta. Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat naopak stouply u skotu o 2,3 procenta a u prasat o 11,1 procenta. Vyplynulo to ze zprávy Českého statistického úřadu. Agrární komora k tomu uvedla, že pokles živočišné výroby a pouze mírný nárůst cen není pro producenty do budoucna motivační.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček uvedl, že na rozdíl od prosperity průmyslu či služeb se právě zemědělství a živočišné výrobě nedařilo. Výpadky v produkci i přes navyšování cen nepovažuje do budoucna za dobrou zprávu. V hospodářství vznikají nerovnováhy, které se mohou negativně projevit. 

Pro letošní rok se domnívá, že produkce vepřového masa (představuje téměř polovinu výroby) nalezne letos stabilizovanou úroveň. Ceny masa vepřového i hovězího podle něho budou ještě trochu růst, i vzhledem k dovozům z Německa či Polska. „Tam se produkce také trochu snižuje a rostou hygienické nároky, které vše prodražují“. 

Produkce masa na jatkách v Česku loni klesla o 2,5 procenta na 437 835 tun.

Mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek uvedl, že „obecný pokles produkce a jen mírný růst cen zároveň není pro živočišná odvětví do dalších období příliš motivační a nutno dodat, že nebýt v této situaci národních podpor do sektorů skotu, prasat a drůbeže, byl by propad výroby zřejmě ještě hlubší“. Podle něj by tak měla být úroveň dotací udržena, navíc by se měla sjednotit v rámci států Evropské unie.

Ani podle Potravinářské komory nejsou loňské výsledky pozitivní zprávou, zejména kvůli snižování produkce vepřového a hovězího masa. „To je alarmující nejen z pohledu udržení živočišné výroby v ČR, ale také z pohledu potravinářského sektoru, protože je čím dál obtížnější pro zpracovatele nakoupit na trhu maso českého původu a je nutnost ho dovážet, aby se zde výroba masa a masných výrobků vůbec udržela,“ sdělila mluvčí komory Dana Večeřová. 

Ministerstvo zemědělství sdělilo, že ačkoliv je v ČR v posledních letech spotřeba vepřového masa stabilní, výroba za poslední tři roky klesla o 25 tisíc tun. „ Důvodem tohoto poklesu je zvýšený dovoz vepřového masa, zatímco u vývozní položky je hodnota prakticky stagnující,“ uvedl tiskový odbor úřadu.

Podle Agrární komory není trh stabilní. „Komora bude jednat o větším směrování podpor do dlouhodobé stabilizace živočišných odvětví tak, aby trh, výroba a její odbyt procházel nižšími turbulencemi a dokázal tak absorbovat případné ataky na hranici pod výrobní náklady,“ dodal mluvčí.

Ekonom Křeček o agrárním sektoru (zdroj: ČT24)

V loňském roce bylo nakoupeno přímo od tuzemských producentů o téměř sedm procent více mléka, z toho nákup mlékáren od producentů a odbytových organizací stoupl o necelé procento. 

Průměrná cena zemědělských výrobců mléka (I. a Q třída) rostla po celé období. Od 7,63 korun za litr v lednu až k 9,31 v prosinci. Křeček čeká i v letošním roce další nárůst cen.  

Vývoz mléka stoupl o 1,6 procenta, největší nárůst byl zaznamenán do Německa, největší pokles do Polska a Itálie.

Vydáno pod