Uchazeči o Hrad slibují firmám podporu exportu. Většina z nich by podpořila zavedení eura

Podnikatelé chtějí po novém prezidentovi, aby hlavně pomáhal firmám hledat nové trhy pro jejich zboží a udržoval dobrou ekonomickou diplomacii. I o tom diskutovali ve čtvrtek s některými prezidentskými kandidáty. Hovořilo se rovněž o (ne)přijetí evropské společné měny.

Pro vstup do eurozóny jsou podle aktuálních dat tři čtvrtiny českých firem. Například společnost Tylex, která vyrábí krajky, si zřídila účet v eurech na Slovensku. „Je to pro nás velice výhodné z hlediska transakčních nákladů, které bankovní převody nesou,“ řekl finanční ředitel Milan Skácel. Koruny tak v textilce víceméně nepoužívají. Kdyby Česko euro přijalo, firma by sem svůj účet vrátila. 

Pro přijetí eura je za určitých podmínek šest z prezidentských kandidátů. Proti zavedení jsou zbývající tři. 

Prosperitu českých vývozních firem ovlivňovaly v posledních letech také intervence České národní banky. Rozhodnutí držet devizový kurz poblíž 27 korun za euro přijala ČNB v listopadu 2013, loni v dubnu ho ukončila.

Podle Hospodářské komory může prezident ovlivnit kroky centrální banky – ale jen nepřímo. A to výběrem členů bankovní rady.

„Může vybírat už i lidi, kteří jsou mu myšlenkově a názorově v té oblasti blízcí. Z hlediska ovlivňování konkrétní výše kurzu by k tomu prezident určitě neměl mít jakýkoli vztah,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. 

Euro prezident
Zdroj: ČT24

Pro víc než třetinu podnikatelů – hlavně pro ty střední a velké – je důležité, aby prezident vedl podnikatelské zahraniční mise a snažil se otevírat dveře na nové trhy.

„Očekáváme, že se výrazně nic nezmění ve vztahu k podpoře podnikatelského sektoru, tzn. že pan prezident bude dále jezdit jako šéf podnikatelských misí,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Právě na podpoře exportu a na hledání nových destinací se v diskuzi shodli všichni zúčastnění kandidáti. Každý z nich ale vidí vývozní potenciál na jiných trzích. Kandidáti s podnikateli diskutovali i o prezidentských kompetencích obecně. Většina prezidentských kandidátů by je nerozšiřovala.