Ztrát ve vodovodní síti ubývá, ale opravy potrubí dál zvedají ceny vody

Události: Zdražování vody (zdroj: ČT24)

Každý rok se z popraskaných či netěsných potrubí po celé zemi bezúčelně ztratí celkem 90 milionů kubíků pitné vody. To zhruba odpovídá množství, které pojme desátá největší tuzemská nádrž – Novomlýnská na Břeclavsku. Je to zhruba šestina veškeré vyrobené vody v zemi.

Přesto se ztráty ve vodovodní síti rok od roku snižují, vyplývá to z analýzy ministerstva životního prostředí. Ještě na začátku tisíciletí činily průměrně asi čtvrtinu. A v první polovině devadesátých let přišlo vniveč dokonce na čtyřicet i více procent vyrobené pitné vody.

„Z hlediska ztrát pitné vody jsme na tom obecně velmi dobře. Patříme mezi pět šest nejlepších států v Evropě,“ říká Oldřich Vlasák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK).

Například Brněnské vodárny musely vloni oželet desetinu vody, ostravské, plzeňské či pražské se vešly do průměrné šestiny.

Z vodáren, které oslovila ČT, pak největší ztráty zaznamenala Moravská vodárenská (provozuje infrastrukturu na střední Moravě) či jihočeský ČEVAK – i tak ale ani v těchto regionech nepřekročily 20 procent.

Nicméně podle Vlasáka je stále co zlepšovat. V Česku se vybere na vodném a stočném – které tvoří cenu vody – zhruba 36 miliard korun ročně. 12 až 15 miliard se vrací do obnovy potrubí. „Obecně zatím ty investice nejsou úplně stoprocentně adekvátní vybraným částkám, někde jsou ještě mezery. Optimální by byla částka kolem 20 miliard. Ale zlepšuje se to,“ upřesňuje.

Průměrná cena za kubík vody letos asi překoná hranici 90 korun

Mimochodem v některých městech je potrubí staré osmdesát i více let. Právě i proto například Praha letos plánuje vložit do obnovy vodovodní sítě 1,2 miliardy korun, Ostrava skoro 400 milionů a Brno investuje do městského vodovodu a kanalizace asi 800 milionů.

„Je potřeba zmínit, že ztráty nelze zcela eliminovat a náklady na snižování ztrát pod úroveň deseti procent jsou vyhodnoceny jako neekonomické,“ upozorňuje Renata Hermanová ze společnosti Brněnské vodárny a kanalizace. 

Vodárny pak náklady na obnovu potrubí spojují se stále vyšší cenou vody. Ta podraží i letos. Dle odhadu sdružení SOVAK průměrně o dvě až tři procenta. To více méně odpovídá trendům posledních let. Letošní rok znatelněji zdraží zpravidla menší vodárenské společnosti, jejichž vodovodní síť již dosluhuje.

Nicméně si připlatí i lidé v některých velkých městech. Zatímco třeba v Brně se zdražování neplánuje, v Praze či Ostravě se naopak mírný růst očekává – o jedno až dvě procenta. Vedle toho na Pardubicku cena stoupne významněji – o zhruba sedm procent.

Je tak pravděpodobné, že letos průměrná cena (vodné + stočné) za kubík pitné vody v Česku poprvé překoná devadesátikorunovou hranici. V roce 2010 to přitom bylo mírně přes šedesát korun.