Češi se za prací stěhovat nechtějí. Netáhne je ani nabídka zaměstnání v cizině

Události: Dojíždění za prací (zdroj: ČT24)

Až 65 procent Čechů by k přestěhování nepřiměla ani zajímavější nabídka zaměstnání anebo lepší mzdové podmínky. Tento trend se přitom v posledních letech prohloubil, ještě před dvěma roky vyjádřilo v obdobném průzkumu Grafton Recruitment neochotu se stěhovat 56 procent lidí. Klesá taky chuť Čechů pracovat v zahraničí.

Z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment dále vyplynulo, že do práce chtějí Češi cestovat maximálně 30 minut, pětina respondentů průzkumu však do zaměstnání cestuje déle. 

Právě délka dojíždění je hned druhým nejdůležitějším aspektem, o kterém Češi přemýšlejí při zvažování pracovní nabídky. Dlouhé cestování do práce dokáže vyvážit jen výraznější navýšení mzdy.

Například nabídka zaměstnání s dobou dojezdu 60 minut bude pro většinu lidí stejně atraktivní jako nabídka vzdálená 30 minut jen v případě, že nabízená mzda bude alespoň o pětinu vyšší.
Jitka Součková
marketingová manažerka Grafton Recruitment

O 7 procentních bodů klesla od roku 2015 i ochota Čechů vycestovat za prací do ciziny. V letošním průzkumu vyjádřilo případnou ochotu k akceptaci pracovní nabídky v zahraničí 41 procent Čechů.

Hlavním motivačním faktorem jsou přitom finance, respektive možnost dostat za stejně náročnou práci lepší mzdu. Pro více než polovinu respondentů však práce v zahraničí představuje i příležitost naučit se cizí jazyk, pro třetinu pak možnost vyzkoušet si život v cizí zemi.

Celosvětově pak lidí, kteří se chtějí přestěhovat za prací, ubývá. Meziročně dokonce o sedm procent. Do jiné země by tak zamířila pracovat jen asi pětina lidí. Češi jsou na tom ještě hůř.

„Z průzkumu, který naše společnost realizovala, vyplývá, že z 33 zemí je Česká republika druhou zemí s nejmenší ochotou ke stěhování,“ uvedl partner společnosti BDO Radovan Hauk. 

Češi si navíc nyní mohou užívat příznivého pracovního trhu. Nezaměstnanost klesá na rekordní hodnoty a po rozpačitých letech začaly nyní i mzdy všeobecně stoupat rychleji než v minulosti.

Vydáno pod