Jaderná elektrárna Dukovany neplánovaně odstaví druhý blok

V jaderné elektrárně Dukovany začne v pátek hodinu před půlnocí neplánovaná odstávka druhého výrobního bloku. Technici budou opravovat závadu na motoru jednoho ze záložních dieselových generátorů. Bude to krátkodobá odstávka, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Podle údajů zveřejněných na webu firmy ČEZ by měla být výroba v tomto bloku obnovena v pátek 5. ledna. Zbývající tři bloky Dukovan zůstávají v provozu.

Na odběratele nebude mít podle mluvčího odstávka vliv, protože spotřeba elektřiny je v tomto období se svátky až o pětinu nižší než v běžných pracovních dnech, vliv na to má omezení průmyslové výroby. „Elektřiny tak bývá přebytek a je nutné její množství regulovat. I z tohoto důvodu jaderná elektrárna Dukovany v uplynulých dnech snižovala svůj výkon o více jak deset procent,“ uvedl.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v Česku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Závadu v motoru jednoho ze záložních dieselových generátorů zjistili technici při pravidelných zkouškách zařízení. V elektrárně je takových záložních generátorů 18.

„Jde o zařízení, které by dodávalo elektřinu v případě, kdy by nefungoval ani jeden blok a nebyla by k dispozici elektřina z přenosové sítě včetně linek záložního napájení,“ uvedl Bezděk. Doplnil, že tyto generátory tedy nemají přímou vazbu na výrobu elektrárny a zatím ani nebyly nikdy naostro využity. Při zjištění závady ale musí provozovatel i tato zařízení uvést do řádného stavu.

V Dukovanech byl naposled neplánovaně odstaven blok letos v listopadu, a to kvůli netěsnosti impulsní trubičky v nejaderné části zařízení. Šlo o blok číslo čtyři, odstávka trvala 15 dní.

Dukovanská elektrárna funguje více než tři desetiletí. Blok číslo jedna byl zprovozněn v roce 1985 a poslední čtvrtý blok roce 1987. ČEZ může pokračovat ve výrobě se všemi dukovanskými bloky i další léta. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) tento měsíc vydal nová povolení k provozu bloků tři a čtyři, u nichž nynější licence skončí s letoškem. U prvního bloku Dukovan má ČEZ nové povolení k provozu od loňského března a pro druhý blok této elektrárny ho získal letos v červnu.

Vydáno pod