Kdo neinvestuje do inovací, zadělává si na problémy, říká šéf Firmy roku

Šéf Firmy roku Pavel Sobotka hostem 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

Svět nespí a technologické požadavky rostou. Kdo proto neinvestuje do inovací, zadělává si do budoucna na problémy, prohlásil v pořadu 90' ČT24 Pavel Sobotka, ředitel společnosti Frentech Aerospace, která se letos stala vítězem soutěže Firma roku.

„Svět nespí. Ani domácí konkurence nespí. Technologické požadavky rostou,“ upozorňuje šéf firmy Frentech Aerospace. I její příběh ukazuje velký vývoj. Když firma v devadesátých letech začínala, výroba se zaměřovala na medicínskou techniku a přístrojovou techniku. „Od začátku roku 1997 jsme začali postupně dodávat pro Airbus, od podvozků po kormidla,“ přiblížil Sobotka.

„Podíl leteckého průmyslu neustále narůstal, až jsme se dostali na současných 80 procent, které zahrnují i vesmírný průmysl,“ dodal projektový vedoucí Martin Závodník.

Důležitou roli hraje pro společnost Evropská kosmická agentura. Kdyby se ale třeba obnovil program raketoplánů v USA, určitě by zájem měli. Mají také řadu komerčních projektů, například Falcon 9 od Elona Muska startuje se satelity, které mají jejich mechanismy pro rozvinutí solárních systémů.

Investice je nezbytná pro další život firmy.
Pavel Sobotka
ředitel společnosti Frentech Aerospace

„Další komerční projekt, který začínáme, je spolupráce s americkou firmou Honeywell na systému OneWeb, což je totální pokrytí zeměkoule internetovým signálem. Je to historicky největší satelitní konstelace. V první fázi se jedná o devět set satelitů, v druhé fázi o 2700 satelitů,“ přiblížil Sobotka.

V Česku se podle šéfa Frentech Aerospace nepodniká špatně. „Nemám zásadní problémy,“ říká. Kritický by však byl k legislativním změnám, které se týkají účetnictví. „Pokud vyjde nový předpis, mají účetní mnohdy diskuse, jak si ho vyložit,“ uvedl. Také by podle něj nemuselo být změn tolik.

Negativnější hodnocení má i pro výkaznictví. „Statistika je zatěžující. Doufejme, že se statistická data používají efektivně. Je jich hodně. Pro střední podnik je to zátěž, lidí na zpracování není tolik,“ poznamenal.

Sobotka vnímá propad v oblasti technicky kvalifikovaných lidí

Podniky v současnosti také často tíží nízká nezaměsznanost, kvůli které se už špatně hledají lidé. „Stává se, že občas chybí, momentálně máme stav téměř naplněn. Máme ale zájem výrobu rozšiřovat, takže se nás to dotýká a rádi bychom viděli, že trh nabídne víc kvalifikovaných mladých lidí se zájmem o hi-tech produkci a že v tom budou vidět smysl svého života,“ přiblížil Sobotka.

V oblasti technicky kvalifikovaných lidí i kvalit takového vzdělávání vidí velký propad. „Jestliže se (Česká republika) považuje za zemi, kterou živí strojírenství a export, je to velký úkol, na kterém se musí tvrdě pracovat,“ zmínil. 

Letošní vítěz soutěže Živnostník roku Viktor Hrdina, který byl také hostem pořadu 90' ČT24, zatím potíž s lidmi nemá. Začínal podnikat v pohostinství, dnes už třetím rokem vyrábí motorická prkénka. Podnik rozjížděli ve třech, spolu se ženou a kamarádem truhlářem. „Odbavovali jsme všechno doma ručně, svým způsobem ještě loňské Vánoce byl u nás doma velký sklad,“ podotkl Hrdina. Dnes už na výrobě pracuje 12 lidí.

Viktor Hrdina
Zdroj: ČT24

Otázka nedostatku lidí na pracovním trhu tak je pro něj zatím jen potenciálně problémová. Daří se jim totiž a víc lidí časem budou potřebovat. „Vyvíjí se to dobrým směrem. Sám jsem zvědavý. Dobrých lidí a řemeslníků není moc,“ řekl.

Teď už třeba přemýšlí, jak by prkna mohli využít i rodiče. Do budoucna chce Viktor Hrdina dál vyvíjet dva nové výrobky pro podporu motoriky. Podrobnosti ale prozrazovat zatím nechce.