Firmou roku je výrobce vesmírných technologií, mezi živnostníky bodoval hračkář

Celostátní Firmou roku se letos stala brněnská společnost Frentech Aerospace, která vyrábí součástky do letadel, raketoplánů i satelitů. Živnostníkem roku byl zvolen pražský výrobce dřevěných hraček Viktor Hrdina.

Frentech Aerospace vyrábí díly a vesmírné mechanismy pro vědecké mise i pro komerční vesmírné projekty. Firma dodává mimo jiné pro projekty, jako je Ariane 5 či vesmírné mise ExoMars 2016 a 2020. Její subsystémy poletí také k Jupiteru a dodala rovněž asi 1,5 milionu dílů pro letadla Airbus.

„Netušil jsem, že si někdy budu moct rukou sáhnout na díly zamontované v letadlech, natož ve vesmírných lodích,“ říká majitel Frentech Aerospace Pavel Sobotka.

„Vítězná firma Frentech Aerospace nás oslnila svým pohádkovým příběhem. Ryze česká firma si našla cestu z naší malé republiky až do vesmíru. Ocenili jsme hlavně její inovativnost a technickou vyspělost,“  uvedl Michal Müller, ředitel firemního prodeje společnosti Vodafone, která tuto kategorii soutěže zaštiťuje.

Druhou příčku obsadila pardubická ERA, která dodává řešení pro sledování letového provozu a identifikaci strojů ve vzduchu i na civilních letištích, a také pro potřeby armádních a bezpečnostních složek.

Třetí místo obsadila táborská textilní společnost Unuodesign, která se zaměřuje na výrobu dětského oblečení a látkových plen z certifikovaných materiálů.

Z fyzioterapeutické pomůcky hračka, z hračkáře vítězný živnostník

V soutěži živnostníků, nad kterou převzala záštitu Česká spořitelna, triumfoval Viktor Hrdina. Ten založil podnikání na inovaci a myšlence, která vedla k přeměně původně fyzioterapeutické pomůcky, cvičebního houpacího prkna, na víceúčelové hračky podporující motoriku a tvořivost dětí. „Myslím si, že v dnešní době mají děti méně možností přirozeného pohybu, a tak se snažím pohyb netradičně podpořit,“ zmínil Hrdina.

Vzniklo to pro samotné houpání, ale my sami jsme byli překvapeni, k čemu všemu to děti začaly používat.
Viktor Hrdina
Živnostník roku

Kromě houpacího prkna vyrábí aktuálně ještě houpačku. Princip je stejný, dítě ji může použít různými způsoby. Je pro menší děti, pomáhá jim postavit se, přelézat, až postupně se může dostat k houpání.

Druhý v kategorii živnostníků je Josef Fryzelka, který na regionální úrovni zvítězil ve Zlínském kraji. Vyrábí sudy na víno a lihoviny, kádě na kvašení ovoce, zelí, lihoviny s bylinkami, medovinu, pivo, také kádě a sudy pro lihovary. „V našich sudech zrají často ty nejkvalitnější vína i destiláty v České republice i v zahraničí,“ uvedl už dříve Fryzelka.

Bronzové místo připadlo Věře Vávrové, která se celostátního klání účastnila jako nejlepší jihočeský podnikatel. Ve Vimperku šije košile značky Vavi. Textilní firma, kterou Vávrová založila v roce 1990, vyrobí denně 120 až 130 košil. Mezi její klienty patří Václav Klaus, Jiří Suchý, olympionici či firma Bosch. Příští rok začne stavět novou továrnu.

Cenu Odpovědná firma roku 2017, která je udělována společnostem, které se příkladně starají o své zaměstnance, životní prostředí a rozvoj regionu, obdržela První brněnská strojírna Velká Bíteš.

Nejlepším Startupem 2017, tedy v kategorii pro mladé, inspirativní firmy a podnikatele, je společnost Spendee. Ta pomáhá lidem porozumět svým financím ve složitém finančním světě a odpovědněji se tak rozhodovat a plánovat. Její aplikace má dva miliony stažení v 175 zemích světa.