Nájemné roste. Nejvíce v Královéhradeckém kraji, jen mírně na jihu Moravy

Nájemné roste (zdroj: ČT24)

V Česku se zvedá nájemné, letos šlo nahoru v průměru o deset a půl procenta. Nejvíce v Královéhradeckém kraji a Praze. Loni se za metr čtvereční nájmu platilo 176 korun, nyní je tatáž plocha o 18 korun dražší. Vyplývá to z průzkumu Annonce.

O kolik se konkrétně zaplatí více na nájmu záleží i na lokalitě. Například na padesátimetrový byt v Praze potřebují nájemníci navíc přes tři tisíce, naopak v Ústí nad Labem zaplatí o 250 korun víc než loni.

Nově zrekonstruovaný byt 2+kk v Hradci Králové se dá pořídit za třináct tisíc měsíčně bez poplatků. Nového nájemníka sem realitní makléř najde do dvou dnů. „Nabídka bytů je dlouhodobě malá. V současné době je v inzerci kolem sto bytů,“ konstatuje realitní makléř kanceláře Svoboda & partneři Petr Čírtek. A i to tlačí ceny nahoru.

Průměrné ceny pronájmu bytů v Praze
Zdroj: Inzertní web a noviny Annonce

V Královéhradeckém kraji se nájemné zvýšilo meziročně o víc než 15 procent, nejvýrazněji v Česku. „Je to hlavně proto, že je tam hodně horských středisek, kde ceny nájemních bytů nebo apartmánů jsou samozřejmě vyšší než ve zbytku republiky,“ vysvětluje ředitelka Annonce Lenka Černá.

Podobný byt v pražských Holešovicích, kde majitel nájemníkům nechal obývací stěnu, gauč a spotřebiče v kuchyni, stál loni zhruba 15 tisíc měsíčně bez poplatků, letos chce majitel o dva tisíce více. „Nárůst v posledních dvou letech byl mnohdy i 25 procent. Lokalita je perfektní, jezdí sem tramvaj, nedaleko je metro, obchody tady jsou veškeré, restaurace, kavárny, takže mladí lidi se tady rádi stěhují,“ vysvětluje realitní makléř REMAX Jan Fleischner.

Průměrné ceny pronájmu bytů v krajích ČR
Zdroj: Inzertní web a noviny Annonce

Byty k pronájmu se v Praze obsadí většinou do měsíce. Přes to, že se tam nájemné meziročně zvýšilo v průměru o víc než 14,5 procenta. Naopak nájemní bydlení příliš nepodražilo v Jihomoravském kraji. Ceny vzrostly ani ne o jedno procento.