Na Slovensku našli vejce s fipronilem, pocházejí z Polska

Na Slovensko byla dodána z Polska vejce kontaminována insekticidem fipronil a následně je zpracoval výrobce sušené vaječné směsi, potvrdila ministryně zemědělství Gabriela Matečná a šéf státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš.

Během kontrol po propuknutí aféry a fipronilem v EU slovenské úřady našly dohromady pět výrobků z dovozu s nadlimitním množstvím insekticidu, mezi nimi byla podle dřívějších informací také vařená loupaná vejce dodaná z České republiky. „Potvrdilo se i v těchto dnech, že nákup vajec například z Polska je rizikový. Kontroly u jednoho z výrobců sušených vaječných směsí z Prešova, který používal polská vejce, zjistily přítomnost fipronilu,“ uvedla Matečná. Dodala, že slovenská firma měla od dodavatele potvrzení, že vejce fipronil neobsahují.

Na vejce s vysokou koncentrací fipronilu z Polska přišli slovenští potravinoví inspektoři během kontrol u výrobce sušenek, který sušenou vaječnou směs používal při výrobě. „Někdo v Polsku ten fipronil dával lopatou, protože v sušených vejcích byla taková (vysoká) koncentrace,“ řekl Bíreš.

V rámci kontrol na fipronil slovenští veterináři dosud zjistili nadlimitní obsah tohoto insekticidu u pěti dovezených výrobků. Šlo například o dodávky více než dvou tun loupaných vařených vajec z České republiky „Čeští kolegové nahlásili do výstražného systému, že původem jsou to vejce z Polska. Zatím tato skutečnost nebyla vyloučena ani potvrzena. My stále uvádíme, že tato vejce přišla kontaminovaná z České republiky,“ řekl Bíreš.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kauza s dovozem loupaných vajec s fipronilem propukla na začátku září, kdy vyšlo najevo, že je z České republiky dovezl jeden ze slovenských distributorů potravin. Slovenští veterináři v žádné ze 64 domácích drůbežích farem zneužití fipronilu nezjistili. Podle Bíreše je Slovensko v produkci vajec soběstačné, a proto není důvod vejce a vaječné výrobky dovážet ze zahraničí.

  • Kód na vejci značí, ze kterého státu vejce pochází. Pokud je na vejci CZ, pochází z českých chovů.
  • První číslo kódu vyjadřuje způsob chovu slepic:
  • 0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
    1 – vejce nosnic ve volném výběhu
    2 – vejce nosnic v halách na podestýlce
    3 – vejce nosnic v klecích 
  • Poslední čtyřčíslí znamená registrační číslo hospodářství, ze kterého vejce jsou.
  • Pokud má vejce bílou skořápku, pochází s největší pravděpodobností z dovozu. V republice je totiž jen jedna farma, kde mají pouze bílá vejce. Bílá vejce je také možné získat od drobnochovatelů.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Vydáno pod