Kvóty na výrobu cukru končí. Zemědělci i výrobci se obávají propadu cen

Kvóty na výrobu cukru končí (zdroj: ČT24)

Příští týden končí kvóty na výrobu a prodej cukru v Evropě. Trh s touto komoditou tak přestane být regulovaný po téměř 50 letech. V Česku se teď ročně vyrobí kolem půl milionu tun cukru.

Cukrovou řepu navážejí kamiony do Dobrovického cukrovaru už od poloviny září. Plodinu jim dodávají zatím jen čeští zemědělci. Denně v podniku zpracují na 15 tisíc tun cukrové řepy. Než se ovšem z rostliny získá cukr, trvá to zhruba 24 hodin. Řepa se nejdříve v obří pračce zbaví hlíny. Pak se krájí na tenké proužky. „Nakrájí se na takzvané cukrovarnické řízky, které jdou dál do difúzí, kde se z nich získá cukerná šťáva,“ vysvětluje mluvčí společnosti Tereos TTD Jakub Hradiský.

Dosud tady mohli vyrobit a dodat na evropský trh kvůli kvótám jen 210 tisíc tun cukru. Zbytek vyváželi do třetích zemí. Zhruba pětinu vyrobeného cukru tak prodají mimo Evropskou unii. Od října už ale evropská regulace trhu s cukrem platit nebude. I proto letos v Dobrovicích vyrobí nejvíc cukru v historii, přes 360 tisíc tun.

Výroba cukru
Zdroj: ČT24

Evropská výroba cukru může narůst až o třetinu

Udělat to ale chtějí i některé další cukrovary. Podle odhadu se evropská výroba cukru může zvýšit až o třetinu. „Při vyšší produkci by tlak na cenu měl být evidentní, a to směrem dolů,“ vysvětluje hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Předseda společnosti Tereos TTD Oldřich Reinbergr uvedl, že se samozřejmě propadu cen obává. „Kvótový režim byl byrokratický, spousta formulářů, spousta informací, které jsme museli podávat, ale na druhou stranu přinášel stabilitu v nabídce a poptávce,“ vysvětluje.

Jistí si nejsou ani čeští zemědělci. I pro ně by uvolnění kvót mohlo nakonec znamenat snížení výkupních cen cukrové řepy. „V okamžiku, kdy my máme signály, že se zvýšily pěstební plochy v Německu a ve Francii a s největší pravděpodobností bude nadbytek cukru,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Situaci na trhu tak bude Evropská komise dál sledovat. V případě výrazných výkyvů by pak mohla zasáhnout.