Tempo fúzí a akvizic zesláblo, největší akcí byl prodej brněnské Olympie

Objem nákupů a prodejů firem v letošním prvním pololetí v Česku činil 4,5 miliardy dolarů (zhruba 99 miliard korun), což je meziroční pokles o osm procent. I přesto ČR byla v pololetí jedničkou v regionu střední a jihovýchodní Evropy. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila poradenská firma EY. Investoři tak v ČR v pololetí uskutečnili 113 transakcí, což je meziročně o 42 procent méně.

Největší transakcí prvního pololetí v ČR byl prodej brněnského obchodního centra Olympia německé investiční firmě Deutsche EuroShop za zhruba 405 milionů dolarů.

Přes 400 milionů dolarů pak činil nákup energetických aktiv skupiny Centrica českým Energetickým a průmyslovým holdingem. Celkově pět z deseti největších obchodů v ČR patří do sektoru nemovitostí.

Po nezvykle hektickém prvním pololetí loňského roku, hnaným kurzovými intervencemi, nízkými sazbami i pozitivním ekonomickým výhledem, se trh fúzí a akvizic letos vrací k dlouhodobému trendu.
Štěpán Flieger
výkonný ředitel oddělení fúzí a akvizic EY v České republice

Flieger upozornil, že čeští investoři stále častěji využívají kapitál na domácí akvizice, které tak tvoří až polovinu počtu transakcí. Téměř třetinu pak tvoří investice směřující do ČR. Zájem o firmy v ČR projevili především investoři z USA a Německa.

 „Nenaplňují se naopak vysoká očekávání od investorů z Číny. V první desítce největších obchodů nenajdeme ani jedno zastoupení čínské společnosti,“ uvedl.

Podle sektorů byl v pololetí v ČR největší zájem o nemovitosti, které v prvním pololetí roku 2017 představovaly téměř čtvrtinu všech transakcí. Největší pokles pak zaznamenal sektor IT.