Resumé přelomového summitu V4: Vznikne společná bojová skupina

Varšava - Přelomového summitu visegrádské čtyřky (V4) se poprvé od 90. let účastnila i německá kancléřka a francouzský prezident. François Hollande prohlásil, že by Evropská unie měla nyní především chránit ekonomické zájmy zemí, vyrovnat se s monetární nestabilitou a umět čelit bezpečnostním hrozbám. Důraz na posílení obranyschopnosti Evropy vyjádřili ministři obrany Francie, Česka, Polska, Maďarska, Slovenska a Německa tím, že přijali komuniké. V4 chce do roku 2016 vytvořit společnou bojovou skupinu. Mělo by v ní působit několik stovek českých vojáků.

Podle prvního náměstka českého ministra obrany Vlastimila Picka je ČR připravena do takzvané „battlegroup“ vyčlenit až 800 vojáků a tři transportní vrtulníky Mi-171Š. Společná bojová skupina by měla mít celkem 3 000 osob - Polsko plánuje poskytnout 1 300 až 1 600 vojáků, Slovensko do 400 a Maďarsko okolo 350. Polsko chce zajistit hlavní část bojových sil, ČR nabízí zdravotníky a logistiku, Maďarsko ženisty a Slovensko odborníky na boj se zbraněmi hromadného ničení.

V4 rozšířena o Francii a Německo jednala o posílení spolupráce v oblasti obrany, ale i zlepšování situace v obranném průmyslu. Nutná je podle zástupců V4 praktická změna – posílení kapacit v oblasti šesti států. Země V4 podepsaly memorandum o porozumění, Polsko pak podepsalo bilaterální dohody s visegrádskými zeměmi o vojenské spolupráci. „Je nutné zvýšit naši efektivitu,“ řekl polský premiér Donald Tusk.

Důraz byl kladen zejména na efektivnější koordinaci

Podle Hollanda je nutné mít strategickou vizi, jak obranyschopnost zlepšit. Operace by měly být především rychlé a dobře koordinované. Francouzský prezident se přitom zmínil o současném angažování Francie v Mali, kterou zástupci V4 podporují.

„Jsme zato, že je třeba v dnešní době posílit Evropskou unii prostřednictvím hospodářské a monetární unie, stejně jako posílením obranyschopnosti Evropy,“ konstatoval Tusk.

Evropské země by se rovněž měly více zaměřit na společné využívání vojenské techniky. „Musíme mít pracovní místa a technologie, které umožní takovéto obranyschopné Evropě získat solidnost,“ poznamenal francouzský prezident. „Žádný stát nemůže stát stranou, všichni společně zodpovídáme za evropskou bezpečnost,“ řekla k tématu německá kancléřka Angela Merkelová.

Řeč padla také na krizi v eurozóně a otázku zvyšování konkurenceschopnosti. I země mimo eurozónu jsou podle Hollanda odpovědné a měly by zapracovat na konkurenceschopnosti. Zástupci V4 Francie a Německa hovořili rovněž o potřebě růstu.

Tusk zdůraznil, že je nutné pracovat na tom, aby nové členské státy byly lépe připraveny na vstup. „Je třeba posílit konkurenceschopnost našich ekonomik, odstranit bariéry, které brání efektivnímu prosazování jednotného vnitřního trhu,“ řekl Tusk.

„Je to první schůzka tohoto formátu s V4. Jsem skutečně ráda, že se mi této příležitosti dostalo – diskutovat o zásadních otázkách s visegrádskou skupinou,“ pochvalovala si jednání německá kancléřka.

Státy budou apelovat na europoslance kvůli rozpočtovému návrhu na roky 2014-2020

Na pořadu dne se objevila i otázka spolupráce s Evropským parlamentem. „Tato spolupráce by skutečně měla sloužit evropským rozpočtům tak, jak byly nastaveny v kontextu složitých kompromisů. Evropský parlament by nám měl umožnit ten rozpočet přijmout,“ míní Tusk. „Máme jistou výhodu, že z těchto čtyř premiérů patříme do tří evropských rodin, do tří evropských frakcí v rámci Evropského parlamentu, čili náš dosah na poslance EP může být širší,“ zdůraznil český premiér Petr Nečas.

Summit, kde se víceletý rámec dohodl, přitom podle Nečase ukázal velký „politický potenciál“, který má skupina V4 především v posledních dvou letech.

Brífink po jednání lídrů V4, Hollanda a Merkelové (zdroj: ČT24)