Podnikatelská aktivita v eurozóně zpomalila, zůstává ale vysoko

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v červnu mírně zpomalil, stále však zůstává vysoký a za celé druhé čtvrtletí byl výkon podniků v eurozóně nejlepší za šest let. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky zveřejnila konzultační společnost IHS Markit.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) za červen klesl na 56,3 bodu z květnových 56,8 bodu. Byl však lepší než předběžný rychlý odhad, který počítal s poklesem indexu na 55,7 bodu. Index se drží nad padesátibodovou hranicí od poloviny roku 2013. Hranice 50 bodů rozděluje růst aktivity od poklesu.

Hodnota indexu podle hlavního ekonoma IHS Markit Chrise Williamsona naznačuje, že ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,7 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters odhadují, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí zvýšil o půl procenta.

Tempo růstu by mohlo tento měsíc ještě zrychlit, protože objem nevyřízených objednávek se v červnu zvýšil a nové zakázky rostly druhým nejrychlejším tempem za více než šest let. Důvěru firem v další vývoj potvrzuje i fakt, že firmy v červnu nabíraly nové zaměstnance. „Pokles hodnoty PMI za červen určitě nevypadá jako začátek zpomalování,“ dodal Williamson.