Je libo koňské lasagne? Skandál už zasáhl skoro celou Evropu

Paříž/Londýn - V Evropě se rozrůstá skandál se zaměňováním hovězího masa za koňské. Týkat se má podle BBC již 16 zemí. Francouzské úřady začaly sledovat celý dodavatelský řetězec firem, které pocházejí z Kypru, Nizozemska a Rumunska. Na trh dodaly hovězí maso s nepřiznaným podílem koňského. Rumunský premiér už ale po provedení kontrol popřel obvinění, že by dvě tamější jatka prodávala koňské maso. To sice není zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna je ale podvodem. Celá záležitost tak nejspíš skončí u soudu. Česku se skandál zatím vyhýbá.

Už sedm supermarketů ve Francii muselo stáhnout zmražené hovězí výrobky od firem Findus a Comigel. Podle státního tajemníka francouzského ministra hospodářství Benoita Hamona vyšetřování zatím ukazuje, že jedna z francouzských firem nakoupila mražené maso od obchodníka z Kypru. Ten maso převzal od jedné společnosti z Nizozemska, která výrobek získala od dodavatele z Rumunska. „Ze všech údajů, které máme v současné době k dispozici, nevyplývá, že by došlo k porušení evropských pravidel ze strany společnosti z Rumunska nebo na rumunském území,“ řekl na tiskové konferenci rumunský premiér Viktor Ponta. „Jsem velmi naštvaný, abych byl upřímný,“ dodal.

Etiketa na podíl koňského masa neupozorňovala

Skandál se poprvé objevil v polovině ledna, kdy několik supermarketů ve Velké Británii zjistilo, že prodávají hovězí maso s podílem koňského. To ale nebylo na etiketě deklarováno a zákazníci nevěděli, že si kupují koňské místo hovězího. Laboratorní testy pak prokázaly, že v některých případech tvořil podíl koňského masa až 30 procent objemu.

Český teplokrevník
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

„Koňské lasagne“ se prodávaly i ve Švédsku

V minulých dnech se přítomnost koňského masa objevila v lasagních, které se prodávaly ve více evropských zemích, včetně Francie a Velké Británie. Z pultů prodejen je stáhly i supermarkety v Irsku a Švédsku.

Velkým tématem je skandál s koňským masem v Británii, kde se podle televizní stanice Sky News zjistilo, že některé výrobky obsahovaly až 100 procent koňského masa, ačkoliv podle etikety měly být jen z masa hovězího.

Maso
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Na vině jsou možná i Poláci

Řetězec Tesco v Irsku a Velké Británii už v lednu stahoval z prodeje mleté hovězí maso, které mu dodávala společnost Silvercrest. Vzájemný spor zašel tak daleko, že Tesco Silvercrest vyškrtlo ze seznamu dodavatelů. Irské úřady sdělily, že hovězí maso s příměsí koňského pocházelo z Polska. Poláci proto nyní obvinění prověřují.

Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce:

"Inspektoři byli vysláni do maloobchodních sítí, rovnoměrně po celé ČR. Odtud budou odebrány desítky vzorků různých šarží od různých výrobců. Vzhledem k rozsahu celého skandálu nelze vyloučit, že se mohlo (koňské maso) do ČR dostat i jinými kanály než prostřednictvím výrobků, o kterých se spekuluje nebo o kterých se v zahraničí ví."

Státní veterinární správa ČR podle ministra zemědělství Petra Bendla tento problém eviduje a monitoruje. „V případě, že by byly jakékoliv indicie, že se něco takového objeví i u nás, byla by okamžitě přijata příslušná opatření,“ konstatoval Bendl s tím, že je využíván systém rychlého informování mezi státy Evropské unie.

V Česku je přitom koňské maso k sehnání jen těžko a většina se ho dováží, hlavně z Jižní Ameriky. „To je takový něco jako 'skřivánčí salám', v koňském salámu je třeba jen 20 procent koňského masa, zbytek je tam hovězí a vepřové maso,“ říká majitel řeznictví Otakar Moravec.