Gazprom podepsal se Slovenskem dohodu o přepravě plynu

Ruský dominantní vývozce zemního plynu Gazprom podepsal se slovenským přepravcem plynu Eustream rámcovou dohodu o přepravě suroviny slovenskou plynovodní sítí do roku 2050. Smlouva má hodnotu 5,3 miliardy eur (141 miliard korun), sdělila agentuře Reuters divize Gazprom Export.

„Dohoda je základem budoucích kontraktů na přepravu a umožní nám získávat podíly na kapacitách systému přepravy plynu na Slovensku,“ uvedl Gazprom. Podmínky a hodnota těchto budoucích smluv je stanovena zatím jen předběžně, dodala ruská společnost.

Gazprom loni ujistil Eustream, že slovenskou i českou síť pro přepravu plynu bude dlouhodobě využívat i v případě vybudování nového plynovodu Nord Stream 2 pod Baltským mořem. Slovensko se obává rozšíření plynovodu Nord Stream, kterým Rusko při dodávkách plynu do Evropy může obcházet Ukrajinu, protože by to v budoucnu mohlo vyústit v nižší objem přepravy ruského plynu přes Slovensko a ve výpadek v příjmech Bratislavy z tranzitu suroviny. Šéf Gazpromu Alexej Miller loni uvedl, že po vybudování plynovodu Nord Stream 2 klesne tranzit plynu přes Ukrajinu na zhruba desetinu celkové kapacity této trasy.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.