Němečtí investoři jsou opatrní k vyhlídkám české ekonomiky, i kvůli růstu platů

Česká republika je mezi zeměmi střední a východní Evropy nejatraktivnější investiční lokalitou pro německé investory. Nejdůležitějším faktorem zůstává členství v EU, dále třeba kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů a hospodářská stabilita. Ukázal to letošní konjunkturální průzkum Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) mezi převážně německými investory.

Hodnoty vyrovnaly rekordní úroveň z roku 2004, kdy ČR vstupovala do EU. Vyhlídky na rok 2017 jsou ale zdrženlivější, důvodem jsou mimo jiné rostoucí náklady.

Před třinácti lety i nyní označilo 64 procent respondentů ekonomickou situaci jako dobrou, 32 procent jako uspokojivou a jen čtyři procenta jako špatnou. Ještě v roce 2015 byl počet firem, které hodnotily hospodářskou situaci jako dobrou, ve srovnání s letošním rokem poloviční.

Zdrženlivost na vrcholu

Co se týče očekávání dalšího hospodářského růstu v letošním roce, firmy signalizují spíše zdrženlivost. Jen 26 procent očekává další zlepšení. V roce 2014 to bylo přes 40 procent.

„Čím více se ekonomice daří, tím méně se počítá s dalším silným růstem. To je do určité míry normální,“ uvedl výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. Připomněl však, že světové hospodářství je „na pozoru“, neboť z různých zemí je slyšet o protekcionistických opatřeních.

Dalším důvodem zdrženlivosti hodnocení blízké budoucnosti je zřejmě očekávaný vývoj platů. Čtvrtina firem počítá s nárůstem o více než osm procent a dokonce každá druhá firma o tři až osm procent. Podnikům tím letos vzniknou výrazné další náklady. Poprvé za více než pět let budou firmy přijímat méně nových zaměstnanců.