Nezaměstnanost sice mírně stoupla, přibývá však volných míst. Chybí řidiči, dělníci či kuchaři

Nezaměstnanost v Česku během ledna vzrostla o jednu desetinu - na 5,3 procenta. Lidí bez práce přibylo zhruba o 8000 na celkových 389 416 uchazečů. Je to ale o téměř 78 tisíc nezaměstnaných méně než ve stejném měsíci loni a zároveň jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 2008.

Podle Úřadu práce ČR, který ve středu čísla oznámil, roste v lednu nezaměstnanost pravidelně. Od prosince přibylo volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli 135 536.

Praha stále v čele zaměstnanosti, na opačném konci Ústecko

Bez práce je nyní v hlavním městě 30 128 lidí, což je o 51 méně než minulý měsíc. Naopak nabídka volných pracovních míst stoupla o 877 na 21 931. Praha tak zůstala regionem s nejnižší nezaměstnaností – údaj činí 3,3 procenta.

Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR.
Kateřina Sadílková
ředitelka Úřadu práce ČR

Naopak nejhůře je na tom Ústecký kraj s podílem nezaměstnaných 7,9 procenta. Bez práce je v kraji 45 188 lidí. Na jedno volné pracovní místo připadá 2,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (15,8), Jeseník (13) a Ústí nad Labem (10,6).

Ve srovnání s prosincem nezaměstnanost v lednu rostla v 71 regionech, v pěti klesla a v jednom se nezměnila.

V evidenci Úřadu práce bylo nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, zedníků, kamnářů, dlaždičů, montérů, pracovníků v ostraze, řidičů osobních a malých dodávkových automobilů, pomocných manipulačních dělníků nebo pracovníků v gastronomii.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Nejvíce poptávané profese od zaměstnavatelů:

  • Řidiči nákladních automobilů
  • Dělníci
  • Kuchaři
  • Uklízeči
  • Pracovníci ostrahy
  • Svářeči, páječi, nástrojáři
  • Technické profese napříč obory

Potvrzují se tak prognózy expertů, podle kterých se nezaměstnanost vychýlila nahoru kvůli konci roku. Ti, kterým skončila práce v prosinci, zamířili na úřady práce. Od února se však nezaměstnanost má začít opět snižovat.

Události: Situace na trhu práce, nábor Ukrajinců (zdroj: ČT24)

Úbytek sezonních prací i konec dočasných smluv

Klasický úbytek sezonních prací – další efekt, na kterém se při hodnocení čísel shodují experti. „Růst nezaměstnanosti jde na vrub tradiční sezonnosti z důvodu ukončování sezónních prací v průběhu zimních měsíců. Prosincový růst však skončil pod odhadem trhu 5,4 procenta, což potvrzuje pokračující příznivý vývoj na trhu práce,“ řekl analytik ING Bank Jakub Seidler. V únoru by mohl podle něj podíl nezaměstnaných osob začít již opět mírně klesat.

Analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká upozornila na to, že zájem firem nabírat lidi přetrvává a počet volných pracovních míst proti předchozímu roku roste. Od loňského léta se počet volných pracovních míst drží nad hranicí 130 tisíc. Ovšem nedostatek pracovníků na trhu práce je pro firmy čím dál větší bariérou, která je omezuje v rozšiřování výroby.

Na úřadu práce
Zdroj: ČTK

Novým fenoménem se zdá být podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška vyhlazování sezonních výkyvů v zaměstnanosti. Někteří sezonní pracovníci ze zemědělství a lesnictví tak zřejmě nacházejí přes zimu uplatnění jinde. Podobný obrázek vytváří vývoj volných pracovních sil.

Ještě rychleji než celkový počet nezaměstnaných klesá počet nezaměstnaných absolventů škol, kteří se na nezaměstnanosti podílejí 4,1 procenta. Počet nezaměstnaných podle všeho letos nepřekročí 400 tisíc, podotkl.

K situaci, kdy přibylo nezaměstnaných, ale také volných pozic, řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), že na úřadech práce je jednak velká část lidí, kteří mají nějaký druh zdravotního postižení, jednak lidé se základním vzděláním. „Často ty kvalifikace, které chtějí zaměstnavatelé, my vlastně už nemáme.“

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček řekl, že současná situace je velkou výzvou i pro školství. „Slyšíme od zaměstnavatelů, že absolventi často nejsou připraveni na to, aby od prvního dne zastali opravdu odborně kvalifikovanou práci“.