Ústavní soud chce o stížnosti na EET rozhodnout v prvním pololetí

Do poloviny letošního roku má Ústavní soud rozhodnout o osudu nejdůležitějšího zákona současného volebního období – o elektronické evidenci tržeb (EET). Stížnost loni podala skupina 41 opozičních poslanců ODS a TOP 09. Napadají jak obsah, tak i formu, jakou zákon sněmovnou prošel. Vláda už vypracovala dokument, který má u nejvyšší instance EET obhájit.

Soud v pondělí poprvé přiblížil datum, do kterého by mohl verdikt vynést. 

„Soudce zpravodaj by měl svou zpravodajskou zprávu předložit plénu do poloviny tohoto roku,“ uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. 

Pravicoví poslanci napadli zákon hlavně proto, že podle nich příliš zatěžuje malé podnikatele a taky umožňuje vládě, aby udělovala živnostníkům výjimky bez souhlasu parlamentu. „Více diskriminuje malé a střední podnikatele, na rozdíl od těch velkých podnikatelů,“ uvedl například poslanec za TOP 09 Martin Plíšek.

Události: Ústavní soud rozhodne o budoucnosti EET (zdroj: ČT24)

V obhajobě, kterou poslala k Ústavnímu soudu, vláda všechny výtky pravicové opozice odmítá. Podle ní je zátěž malých podnikatelů kvůli EET přiměřená a výjimky může vláda udělovat jen na základě zákona.

I ministr financí Andrej Babiš (ANO) již vícekrát uvedl, že zavedení EET je pouze jednorázový drobný náklad, který poté už podnikatele nijak nezatěžuje.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Porušení jednacího řádu?

Stížnost opozice se netýká pouze obsahu, ale i formy, jakou byla elektronická evidence ve sněmovně schválená. Vládní koalice prý nerespektovala jednací řád, když předčasně ukončila rozpravu, přestože do diskuse ještě byla přihlášená skupina poslanců.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek loni v únoru v Poslanecké sněmovně řekl, že tím byla „znásilněna parlamentní diskuse způsobem, který nemá obdoby v moderním parlamentarismu České republiky.“ 

Vláda naopak soudí, že opozice měla dostatek prostoru se k evidenci vyjádřit. „Žádné ústavně garantované právo člena parlamentu nebylo v průběhu schvalování zákona o evidenci tržeb porušeno,“uvádí v obhajobě. 

Ministr financí Babiš k EET (zdroj: ČT24)