Banky v Česku jsou dostatečně odolné vůči nepříznivým šokům, potvrdila ČNB

Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v Česku, které se uskutečnily na základě výsledků bank ke konci třetího čtvrtletí, potvrzují dostatečnou odolnost bankovního sektoru vůči případným nepříznivým šokům.

Kapitálová vybavenost celého odvětví by podle České národní banky zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v zátěžovém scénáři, který předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v Česku i zahraničí. Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoký celkový kapitálový poměr, který ke konci září dosahoval 17,7 procenta, a nynější robustní ziskovost.

Přes vysokou odolnost sektoru jako celku by v základním scénáři jedna banka vykázala nedostatečný kapitálový poměr, což do budoucna znamená úpravu jejího obchodního modelu či doplnění kapitálu o zhruba 0,4 miliardy korun, upozornila ČNB. A v případě nepříznivého scénáře by požadavek na minimální výši celkového kapitálového poměru osmi procent nesplňovalo osm bank reprezentujících zhruba 13,5 procenta aktiv sektoru, dodala ČNB.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Stabilní bankovní systém zůstává nadále velkou výhodou a silou české ekonomiky,“ uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Je to navzdory neustále bující regulaci a prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb a zostřujícího konkurenčního prostředí, dodala.

Důležitý předpoklad zátěžových testů se týká vývoje provozního zisku bank, který slouží jako první ,polštář‘ pro krytí případných ztrát. Základní scénář předpokládá mírný pokles tvorby provozního zisku kvůli vysoké konkurenci na trhu. Ta s prostředím nízkých úrokových sazeb vede přes předpokládané oživení úvěrové aktivity k poklesu úrokových i poplatkových zisků. V nepříznivém scénáři by provozní zisky výrazně propadly a proti roku 2015 by byly nižší o zhruba 40 procent.

Ekonom Seidler o kondici evropských bank (zdroj: ČT24)

Hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler uvedl v Událostech, komentářích, že ČNB provádí testy tuzemských bank již řadu let a výsledky jsou relativně podobné.

„Český bankovní sektor je odolný vůči šokům, to plyne z toho, že má vysokou kapitálovou vybavenost,“ řekl Seidler. Připomněl i to, že sektor je dostatečně ziskový. Tuzemské banky se zaměřují na tradiční byznys, přijímají vklady a poskytují úvěry a jsou při tom obezřetné, proto mají relativně malý podíl špatných úvěrů.