Aby oslabila korunu, utratila ČNB v říjnu 107 miliard

Česká národní banka v říjnu pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 107 miliard korun za nákup eur. Jde o druhý nejvyšší objem za jeden měsíc od zahájení intervencí v listopadu 2013. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB zveřejnila. Více utratila ČNB za intervence jen při jejich zahájení v listopadu 2013, a to přes 200 miliard korun.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Od té doby do konce letošního října intervenovala v objemu zhruba 798 miliard korun.

„Domnívám se, že říjnový objem devizových intervencí bude po nějakou dobu představovat maximum, neboť v souvislosti s výsledkem prezidentských voleb v USA došlo ke zmírnění tlaků směrem k posílení koruny,“ říká hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Překvapivý výsledek prezidentských voleb v USA zahýbal globálními finančními trhy a vedl ke zmírnění tlaků směrem k posilování české měny. Objem devizových intervencí tak v listopadu podle odhadů analytiků klesl. Ekonom Jáč jej odhaduje v oblasti kolem 1,5 miliardy euro, hlavní ekonom INB Bank Jakub Seidler v rozmezí 5–10 miliard korun.

„Listopadové geopolitické události a zavírání pozic u některých hráčů na trhu před koncem účetního roku povede k tomu, že listopadové nákupy budou zřejmě výrazně nižší než v předchozích dvou měsících. V druhé polovině listopadu a v prvních prosincových dnech ČNB dokonce nemusela intervenovat vůbec,“ říká hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

S počátkem nového roku lze ale podle Vejmělka očekávat, že příliv spekulativního kapitálu zesílí a tím i intervenční objemy. „Impulsem bude především rychle se zvyšující inflace. Ta by totiž již na přelomu roku měla přesáhnout 1,5 procent. Atakování dvouprocentního inflačního cíle čekáme již v průběhu prvního čtvrtletí,“ dodává.

obrázek
Zdroj: ČT24

Centrální banka zahájila intervence v listopadu 2013 nákupem eur za zhruba 200 miliard korun. Další intervence byly loni v červenci, kdy ČNB koupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. Poté v srpnu koupila eura za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun. Od listopadu do února byla ČNB každý měsíc na trhu aktivní a koupila eura za dalších 126 miliard korun. Po březnové přestávce se ČNB na devizový trh vrátila znovu v dubnu, kdy intervenovala za téměř 11 miliard korun. Intervence pokračovaly i v dalších měsících, v září pak ČNB intervenovala za 99,5 miliardy korun.

Bankovní rada ČNB na počátku listopadu zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

„Zatím tomuto předpokladu nahrávají jak data o inflaci, tak mzdový vývoj v české ekonomice. ČNB ale může svou představu o ukončení kurzového závazku dále upřesnit, respektive odsunout, v závislosti na vývoji měnových podmínek v eurozóně. Zasedání ECB, jež se koná ve čtvrtek, může na toto téma přinést nové zásadní informace,“ dodává Jáč.