Trumpovo vítězství vyděsilo finanční trhy, smířlivý projev ale situaci uklidnil

Překvapivé vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách rozkolísalo světové finanční trhy. Kromě těch akciových zažívaly s postupným sčítáním výsledků výrazné propady také měnové trhy či ropa, pouze cena zlata šla nahoru. Napětí a nejistotu na finančních trzích pomohl podle analytiků zmírnit první Trumpův povolební projev, který byl po jeho agresivní předvolební rétorice hodnocen jako velmi umírněný. Nově zvolený prezident v něm vyzval Američany k jednotě a slíbil mimo jiné budování infrastruktury, péči o veterány a hospodářský růst.

Americké akcie

Americké akcie se po mohutných propadech na termínových trzích zklidnily a během středečního obchodování kolísaly bez větších změn kolem úterních hodnot. Hlavní americké indexy neztrácely prakticky nic ze zisků z počátku týdne.

Investoři všeobecně vsázeli na vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové, která by podle nich zachovala současné směřování Spojených států. Trumpovo vítězství mají naopak spojeno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Dow Jonesův index zahájil obchodování kolísáním kolem úterních závěrečných hodnot a v jednu chvíli získával až 0,4 procenta. Kolem 17:00 SEČ pak nejsledovanější ukazatel trhu přidával 0,15 procenta. V prvních dvou dnech týdne v nadějích na úspěch Clintonové indexy prudce oživily z devítidenní série ztrát a Dow Jones získal zhruba 2,5 procenta.

Noční zprávy o Trumpově nečekaném vítězství trhy výrazně rozkolísaly a termínové kontrakty na Dow Jonesův index v jednu chvíli ztrácely více než čtyři procenta. Silnou favoritkou trhů byla Clintonová, jelikož v ní viděly záruku pokračování v dosavadním kurzu. Trumpovo vítězství měli investoři naopak spojeno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Události: Reakce trhů na výsledky amerických voleb (zdroj: ČT24)

Nyní však analytici možné dopady Trumpova prezidentství na trhy intenzivně přehodnocují. „Investoři se budou nyní pokoušet oddělit skutečné Trumpovy politické postoje od některých výstřednějších vyjádření z kampaně,“ uvedl Michael Levy z investiční banky Barings. Podle Jasona Prida z investiční společnosti Glenmede bude Trumpovi v případném prosazování extrémnějších plánů bránit Kongres.

Evropské trhy

Akciovým trhům v západní Evropě se podařilo smazat původně prudký pokles, který zaznamenaly na začátku středečního obchodování, a nakonec uzavřely v zisku. Také evropští investoři totiž svůj postoj k Trumpově vítězství a jeho dopadu na trhy později přehodnotili. Analytička Kathleen Brooksová ze společnosti Forex.com přiznala, že i tady přinesl optimismus Trumpův první povolební projev.

Panevropský index STOXX Europe 600 nakonec vzrostl o 1,46 procenta a uzavřel na 339,8 bodu, i když během dne ztrácel až 2,4 procenta. Podobně reagovaly i další indexy, například německý DAX přidal 1,6 procenta, ačkoliv den zahajoval propadem až o tři procenta. Hlavní pařížský index CAC 40 zpevnil o 1,5 procenta a hlavní index londýnské burzy FTSE 100 zpevnil o jedno procento. Výjimkou byla akciová burza v Miláně, jejíž hlavní index FTSE/MIB o 0,1 procenta klesl.

Trumpovo vítězství podpořilo také evropské farmaceutické společnosti, které souhrnně posílily o 4,6 procenta. Protikandidátka Hillary Clintonová totiž slibovala reformu cen léků, ke které za Trumpa zřejmě nedojde.

Trump je zvolen. To trhy nečekaly… Stále je ale brzy soudit, co nový prezident s trhy udělá v tom delším horizontu. Teď byla slova, přijdou činy, takže je rozhodně důležité novou politiku Ameriky sledovat. Já osobně vsázím spíše na to, že nervozita bude na trhu stále a růst bude spíše omezený. Spíše se přikláním k tomu, že by globálně mohl klesat.
František Bostl
hlavní ekonom ChytryHonza.cz

Asijské trhy

Překvapivý Trumpův volební úspěch zasáhl rovněž asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 uzavřel dnešní obchodování s poklesem o 5,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní propad od června, kdy se burzy dostaly pod tlak kvůli rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Vzhledem k časovému posunu už japonský trh nestačil reagovat na pozdější oživení v Evropě a na dalších trzích, včetně těch v USA.

Jen omezený pokles vykázaly v reakci na překvapivý výsledek amerických prezidentských voleb akcie v Číně. Hlavní index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zakončil den se ztrátou půl procenta.

Devizové trhy

Také dolar během odpoledne smazal předchozí ztráty způsobené zprávou o výsledku prezidentských voleb. Investoři přehodnotili očekávaný dopad Trumpova vítězství na ekonomiku a dolar, takže americká měna zamířila vzhůru. Kolem 17:25 SEČ dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidával 0,4 procenta na 98,31 bodu.

K japonskému jenu dolar 0,4 procenta odepisoval a nacházel se na 104,75 JPY. Podařilo se mu však výrazně vzdálit dnešnímu minimu 101,15 JPY. Vůči euru dolar vykazoval růst o 0,7 procenta na 1,0941 USD. Euro tak vůči dolaru odpoledne ztrácelo více než jedno procento na 114,62 JPY.

obrázek
Zdroj: ČT24

Analytici se hlavně obávají, že Trumpovo vítězství by mohlo přimět americkou centrální banku (Fed) k odkladu dalšího zvyšování úrokových sazeb. Nárůst úroků by přitom posílil atraktivitu dolaru. Jiní analytici však upozorňují, že Trumpovi protekcionistické návrhy, daňové škrty a sliby, že americké firmy působící v zahraničí budou muset převést své příjmy zpět do USA a zdanit je, by mohly být pro dolar ve střednědobém horizontu pozitivní.

Mexické peso se vůči dolaru propadlo o osm procent, a obchoduje se tak na historicky nejnižší úrovni v hodnotě 19,86 pesos za dolar. Podle USA Today je pád mexické měny reakcí právě na vyrovnaný boj na Floridě. Trump zde vedl ve 4:30 SEČ o zhruba 136 tisíc hlasů.

Pražská burza

Pražská burza na volební vítězství Donalda Trumpa nakonec nijak výrazněji nezareagovala. Index PX oslabil o 0,02 procenta na 897,76 bodu. Vzhůru ho táhla zejména Erste Bank a pojišťovna VIG. Opačným směrem působily mimo jiné ČEZ či Moneta Money Bank. Největší objem obchodů připadal na akcie Komerční banky.

Česká měna se kolem 17:15 podle serveru Patria Online obchodovala k dolaru v kurzu 24,67 Kč/USD. Proti úternímu závěru tak koruna vůči dolaru oslabila o 20 haléřů. Ve vztahu k euru česká měna pokračovala ve stagnaci na 27,02 Kč/EUR.

Kurz USD
Zdroj: www.tradingview.com

Negativní dopad mělo vítězství Trumpa i pro sázkové kanceláře v České republice, které prodělaly desítky milionů korun. Nejvyšší výhru, téměř 1,5 milionu korun, vyplatila Fortuna. Celkový objem přijatých sázek překročil 40 milionů korun a v porovnání s posledními volbami v roce 2012 byl čtyřikrát vyšší. Za rekordním náběrem v politických sázkách z českých prezidentských voleb v roce 2013 zhruba o deset milionů korun zaostal.

Ropa

Také světové ceny ropy během dne postupně smazaly počáteční ztráty, které utrpěly taktéž v reakci na Trumpovo vítězství. Během odpoledne tak ropa znovu zdražovala. Trh oživl po šoku z nečekaného výsledku voleb spolu se stabilizací na ostatních finančních trzích.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:40 SEČ vykazovala růst zhruba o 1,3 procenta na 46,64 USD za barel a vymanila se z ranního propadu. Ten činil více než tři procenta a ropa při něm sestoupila na minimum za tři měsíce. Americká lehká ropa WTI překonala čtyřprocentní ztrátu a odpoledne již vykazovala růst. Kolem 18:40 SEČ to bylo asi o 1,4 procenta na 45,65 USD.

Těžba ropy v USA
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Analytici vidí v Trumpově volebním vítězství možnost jak poklesu, tak i růstu cen ropy. Trump slibuje podporovat růst domácí těžby ropy, což by tlačilo světové ceny stejně jako v minulých letech dolů.

Opačně by ale mohl působit posun americké politiky vůči Íránu. Trump kritizoval dohodu Západu s Teheránem, která Íránu umožnila zvýšit vývoz ropy. Zásoby ropy na americkém trhu minulý týden vzrostly o 2,5 milionu barelů. To je o milion barelů více, než analytici očekávali.