Světová obchodní organizace brzdí vyhlídky na růst globálního obchodu

Prognóza světového obchodu se pro letošní i příští rok zhoršuje. Podle nejnovějšího odhadu Světové obchodní organizace (WTO) se má objem obchodu letos místo doposud uváděných 2,8 procenta zvýšit o 1,7 procenta. Agentura Reuters upozornila, že je to poprvé za 15 let, co mezinárodní obchod poroste mnohem pomaleji než globální ekonomika. Ta by letos mohla dosáhnout růstu o 3,1 procenta.

WTO v posledních letech odhady růstu snižovala, její prognózy ekonomického oživení se ukazovaly jako příliš optimistické. Globální obchod v letošním roce poroste o méně než tři procenta již pátým rokem za sebou, což je nejdelší takové období od 80. let.

V příštím roce by se mohl dostat na tři procenta, ale nejnovější odhad mírní dubnovou prognózu, která očekávala růst o 3,6 procenta. Aktuální předpověď se pohybuje v rozptylu 1,8 až 3,1 procenta.

Zhoršení prognózy WTO odráží hlavně zpomalení růstu v Číně a Brazílii, ale i zpomalení dovozu do Spojených států.

Podle šéfa WTO Roberta Azeveda by tyto údaje měly být budíčkem pro vlády. „Musíme se ujistit, že se to nepřelije do zavádějících politik, které by mohly situaci výrazně zhoršit, a to nejen z hlediska obchodu, ale také s ohledem na vytváření pracovních míst a hospodářský růst a rozvoj, což je úzce spjato se systémem otevřeného obchodu,“ uvedl Azevedo.

Musíme se ujistit, že se to nepřelije do zavádějících politik, které by mohly situaci výrazně zhoršit.
Roberto Azevedo
generální ředitel WTO

Zpráva zdůrazňuje obavy, že po dlouhém období růstu v důsledku globalizace a důvěry v globální obchod se vlády v období ekonomických potíží stále více snaží chránit svůj vlastní průmysl a ekonomiku čím dál víc táhne domácí spotřeba.

Podle Azeveda by výhody obchodu měly být v širším měřítku sdílené, systém by měl více zahrnovat chudé země, malé firmy, okrajové skupiny a podnikatele. To je zjevný náznak souhlasu s antiglobalizačními aktivisty, kteří tvrdí, že uzavřená jednání o obchodu jsou exkluzivně zaměřena na pomoc velkým podnikům.

V minulosti rostl obchod i dvakrát rychleji než světový HDP

V posledních třech desetiletích globální obchod rostl dvakrát rychleji než hrubý domácí produkt světa. V roce 2009 globální obchod kvůli finanční krizi prudce klesl a znovu se začal zotavovat až v roce 2010. Od té doby roste jen velmi pomalu a loni poprvé od krize jeho hodnota klesla, i když je to zejména důsledkem růstu dolaru a propadu cen komodit.

Podle posledního odhadu Mezinárodního měnového fondu má globální ekonomika letos vykázat růst o 3,1 procenta. Na příští rok se však očekává zrychlení tempa růstu na 3,4 procenta.

Vydáno pod