Hesensko a Bádensko-Württembersko zažaluje automobilku Volkswagen

Hesensko a Bádensko-Württembersko zažaluje automobilku Volkswagen (zdroj: ČT24)

Německé spolkové země Hesensko a Bádensko-Württembersko zažalují automobilku Volkswagen o odškodné za újmu, kterou jim způsobil skandál kolem manipulace s emisemi. Informovala o tom ministerstva financí těchto spolkových zemí. Hesenský ministr financí Thomas Schäfer uvedl, že pokles ceny akcií Volkswagenu v důsledku skandálu připravil Hesensko zhruba o 3,9 milionu eur (105,4 milionu korun).

„Kdo uloží své peníze do akcií, musí se umět smířit i se ztrátami. Není však přijatelné, když ztráty vzniknou tím, že akciová společnost poruší své oznamovací povinnosti. To udělal VW,“ uvedl Schäfer. Podle zpravodajského serveru hessenschau.de investovalo Hesenko do akcií Volkswagenu část peněz z penzijního fondu pro státní zaměstnance.

Bádensko-Württembersko podle předběžného výpočtu tamního ministerstva financí kvůli poklesu ceny akcií Volkswagenu přišlo zhruba o 400 tisíc eur (10,8 milionu korun). „Existují náznaky, že Volkswagen nepřikročil k okamžitému zveřejnění informací, které se týkaly manipulace s měřením emisí,“ uvedlo ministerstvo.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software, jenž umožňuje manipulovat s testy emisí. Aféra, která se týká také asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto, vedla k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu. To přineslo investorům značné ztráty.

Volkswagen
Zdroj: Damir Sagolj/Reuters

Automobilka již čelí řadě žalob, ve kterých investoři tvrdí, že je vedení Volkswagenu o podvodech kolem měření emisí včas neinformovalo. Takováto obvinění však Volkswagen odmítá.

První spolkovou zemí, která oznámila záměr podat na Volkswagen kvůli emisní aféře žalobu, se začátkem srpna stalo Bavorsko. To chce od automobilky získat až 700 milionů eur, o které v důsledku propadu ceny akcií VW přišel bavorský penzijní fond. Společnost nehodlá naopak žalovat spolkové ministerstvo financí.