Politici chtějí, aby Británie sdělila jasný plán brexitu. Ta zatím ale zřejmě mapuje, co jí čeká

Politici chtějí, aby Británie sdělila jasný plán brexitu (zdroj: ČT24)

Obrázek o brexitu se ani deset týdnů po referendu nevyjasnil. Vláda Británie chce oficiální jednání spustit napřesrok. Šeptá se o rozporech v kabinetu, který se pokouší skloubit svobodný obchod s omezením migrace z ostatních členských zemí. Jenže to nebude snadné. A šéfka skotské samosprávy už chystá zákony pro nové referendum o samostatnosti tak, aby Skotsko mohlo v unii zůstat.

Britská vláda si víc než dva měsíce po referendu zachovává chladnou hlavu a s žádostí o vystoupení z EU nespěchá. Jak po parlamentních prázdninách vysvětloval šéf nového rezortu ministr pro brexit David Davis. „Je lepší mít měsíc skluz a udělat to dobře, než být o měsíc rychlejší a zkazit to,“ říká.

Jenže 48 procent Britů, kteří hlasovali pro setrvání v Unii, ztrácí trpělivost. Premiérka Mayová, sama vedlejší produkt referenda, slavně řekla, že „brexit znamená brexit“. Výrok ale zůstává neprůhledný. Například podle organizátora pochodu za druhé referendum Fabiena Riggalla nic neznamená, protože pro brexit neexistuje žádný plán.

Víkendoví demonstranti chtějí referendum opakovat, mnoho lidí prý hlasovalo podle lživých slibů kampaně. Peticí víc než čtyř milionů Britů se proto zabývali poslanci. Vláda ale opakování referenda vyloučila. „Nebudou žádné snahy zdržovat, frustrovat nebo mařit vůli britského lidu, žádné pokusy o druhé referendum,“ uvedl Davis.

obrázek
Zdroj: ČT24

Premiérka Mayová mezitím na summitu G20 v Číně testovala elitní mezinárodní vody, vůli k ústupkům a novým dohodám. „Byla to příležitost ukázat Británii jako odvážný, světu otevřený národ. Jsme pátá nejsilnější ekonomika světa a druhá nejrychleji rostoucí rozvinutá ekonomika,“ zdůraznila britská premiérka Theresa Mayová.

Britské vládě nahrává, že lidé dále utrácejí

Vládě nahrává, že spotřebitelé dál utrácejí, co mohou, a i když hodnota libry klesla, ekonomice se daří. Plán pro brexit ale zatím - aspoň navenek - neřeší. S výjimkou imigrace. Premiérka už odmítla bodový systém na způsob australského, který měl upřednostňovat kvalifikované přistěhovalce, a který navrhoval ministr zahraničí Johnson, jeden z hlavních zastánců brexitu.

Nejen evropští politici ale tlačí na Británii, aby co nejdříve představila jasný plán. Teď se o slovo hlásí i Japonci. Britské vládě už napsali velmi přímý dopis - pokud Británie neřekne, co dál s brexitem, stáhnou své firmy z tamního trhu.

Brexit má ale připravit vláda, ve které dvě třetiny členů hlasovali pro setrvání v unii. Je tedy otázkou, zda tohle není důvod, proč se v Británii vlastně nic neděje? Anebo si vláda strategií mrtvého brouka kupuje čas?

„Asi určitě si částečně kupuje čas, neboť žádná vláda nebyla připravena na to, že brexit skutečně nastane a to samotné vyjednávání je velmi složité. Myslím si, že premiérka se snaží sehnat kvalitní poradce, vyjednávače, sestavuje se tým, který už nyní čítá tři sta lidí a Velká Británie si určitým způsobem také mapuje trend a to, co jí čeká,“ uvedla ekonomka a politoložka Michaela Ševčíková.

Připomíná zároveň, že doposud všechny obchodní dohody sjednávala EU. „Nyní to bude dělat Británie sama, takže se dostává do nové role a čas se jí bude hodit,“ dodává.

Libra
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Nicméně, průmysl i služby po propadu zažívají v Británii rekordní oživení. Zdá se tak, že šok z referenda se vytrácí. Někteří mluví o tom, že rizika pro britskou ekonomiku pominula. S tím však Ševčíková tak zcela nesouhlasí. „Nemyslím si, že úplně pominuly, minimálně přichází takové mezidobí, kdy jsou si všechny subjekty v Británi vědomy, že minimálně po dobu dvou až tří let zůstane zachován současný stav, protože než bude formálně ukončen proces, Británie zůstává plnoprávným členem a podmínky se měnit nebudou,“ říká.

Zastánci brexitu také tvrdí, že Spojené království si s novými ekonomickými tygry jako Čína a Indie dohodnou rychle lepší obchodní podmínky, než jako člen EU. Ševčíková připouští, že v určitém časovém horizontu to možné je. „Pokud vyjednáváte z pozice síly obra, což EU proti Británii je, můžete na své partnery více tlačit. Na druhou stranu si myslím, že se dnes více cení taková určitá flexibilita a být schopen se přizpůsobovat. A pokud Británie získá zpět tuto kompetenci, určitě to pro ní bude určitá konkurenční výhoda,“ dodává.

Vydáno pod