Mladí lidé chtějí vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky

Firmy se nyní přes letní měsíce přetahují o mladé absolventy a studenty, které by si vychovaly. Ti ale mění požadavky, které na zaměstnání mají. Vyplývá to z průzkumu mezi více než 14 tisíci mladými lidmi. Oproti loňsku požadují vyšší mzdy, zhruba o 1400 korun. A také stupňují nároky na pracovní prostředí, do kterého hodlají nastoupit.

Práce v IT oborech jsou velmi žádané. Kateřina Bártová je jednou z mála žen, které se v těchto oborech vyskytují. Počítačům se věnuje už od svých dvanácti let. Teď dělá zhruba rok vývojářku. V jejím týmu programuje dohromady deset lidí – devět mužů a právě Kristina Bártová. „Já jsem nikdy neuvažovala v kontextu, že jsem jiná, nebo že bych vůbec měla uvažovat o tom, že já jsem žena a mám jiná očekávání,“ řekla.

Ale podle průzkumu jsou v nich největší rozdíly mezi tím, kolik peněz očekávají ženy a kolik muži, a to přes čtyři a půl tisíce.

  • ženy – 26 110 Kč
  • muži – 30 749 Kč
  • Zdroj: průzkum Universum, 14 462 respondentů

V některých firmách ale rozdíly mezi tím, zda přijmou muže nebo ženu nedělají. Potvrzuje to i 
Martin Hasinec, specialista náboru v Microsoftu. „Když vezmeme konkrétní roli s požadovanou senioritou, tak neděláme při nabídce rozdíl, jestli je to žena nebo muž,“ řekl.

Naopak si náboráři všímají, jak se změnily požadavky. Kromě čím dál vyšších nároků na peníze, se mladí rozhodují hlavně podle toho, v jakém prostředí by pracovali a jestli dostanou možnost dělat kdy chtějí a kde chtějí.

  • přátelské pracovní prostředí 62 procent / 65 procent
  • kreativní a dynamické prostředí 50 procent / 51 procent
  • flexibilita 39 procent / 39 procent
  • Zdroj: průzkum Universum, 14 462 respondentů

Nejvíce práce se studenti naučí z praxe. Právě tu se snaží ve firmě Biomedica poskytnout už studentům na vysokých školách. Tak jako i v jiných oborech zde začíná boj o budoucí zaměstnance už na škole, což potvrdil i jednatel firmy Jaroslav Říha. „Studenti k nám chodí velmi pravidelně, to zda zůstanou je pak otázka,“ popsal.

Průzkum navíc ukázal, že i ve zdravotnických oborech si studenti myslí, že budou rozdíly v jejich mzdách velké. Ženy čekají výplatu o skoro 3800 korun nižší než muži.