IEA: Na trh s ropou se vrací rovnováha, poptávka poroste pomaleji

Poptávka po ropě se bude příští rok zvyšovat pomaleji, než se předpokládalo. Ve své měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ze zemí mimo kartel OPEC se na trh bude dostávat více ropy, avšak vztah mezi nabídkou a poptávkou se začne zvolna vyrovnávat, uvedla agentura, která funguje jako poradce v otázkách energetiky pro země OECD včetně České republiky.

Na příští rok IEA předpovídá růst poptávky po ropě o 1,2 milionu barelů denně, zatímco dosud předpovídala růst o 1,3 milionu barelů. Výhled na tento rok počítá s růstem o 1,4 milionu barelů denně.

Agentura uvedla, že zásoby ropy v zemích OECD v červnu vzrostly o 5,7 milionu barelů a vystoupily na nový rekord 3,093 miliardy barelů. Ve druhé polovině roku IEA čeká jejich výrazné čerpání, což bude znamenat, že na trhu prakticky nebude žádný výrazný převis nabídky. Čerpání zásob rovněž podpoří poptávku rafinerií, což vztah mezi nabídkou a poptávkou zlepší ještě víc.

Tomáš Menčík: Cena ropy se k padesáti dolarům za barel přiblíží (zdroj: ČT24)

Převis nabídky na trhu trvá od roku 2014. Ceny ropy kvůli tomu klesly ze zhruba 115 dolarů z předloňského června až k hranici 27 USD na barel v lednu tohoto roku. Později se sice vrátily nad 50 dolarů, pak ale znovu klesly ke 40 USD. Cena severomořské ropy Brent se nyní obchoduje za zhruba 44 USD za barel.

Za nadměrnou nabídkou suroviny stojí růst těžby jak v členských, tak i v nečlenských státech OPEC.

Podle mě v horizontu 12 měsíců můžeme očekávat cenu mezi 40 až 50 dolary. Myslím si, že to ospravedlňuje situaci nabídky i poptávky. 50 dolarů za barel je dvanáctiměsíční strop, který si dovedu představit.
Tomáš Menčík
analytik, Cyrrus
Vydáno pod