Výnosy britských dluhopisů klesly poprvé do záporných čísel

Výnosy některých britských státních dluhopisů sestoupily vůbec poprvé do záporného pásma. Trh podle agentury Reuters reaguje zvýšenými nákupy britských obligací na to, že centrální bance Bank of England (BOE) se v úterý nepodařilo koupit na trhu státní dluhopisy v plánovaném množství.

 Výnos dluhopisu s ročním kuponem 4,75 procenta a splatností v březnu 2020 klesl dopoledne na -0,012 procenta a do záporných čísel sestoupily i výnosy dvou dalších dluhopisových emisí. Podle fondu M&G se to stalo poprvé v historii obchodování s britskými vládními dluhopisy.

Podle ekonoma Poštovní spořitelny to ale není úplně tak, že by záporné výnosy dluhopisů byly známkou stabilní a důvěryhodné ekonomiky. „V dnešní době je to hodně o tom, jakou politiku dělají centrální banky. Centrální banky po světě, především v Evropě a Japonsku, skupují ve velkém dluhopisy, protože růst není takový a inflace není taková, jakou by si přály. Do značné míry to bohužel odráží spíše prostředí pomalého růstu a nízkých inflačních tlaků a v případě Británie je to nějaký strach z toho, že dopady brexitu budou příliš tvrdé na britskou ekonomiku. A proto britská centrální banka preventivně začala skupovat dluhopisy z trhu a tlačit jejich cenu vysoko a výnosy nízko, aby ekonomice pomohla,“ vysvětluje Bureš.

Výnosy dluhopisů bezpečných zemí v čele s Německem v poslední době výrazně klesají a jejich pokles se zrychlil po červnovém hlasování Britů o odchodu z Evropské unie. Německé dluhopisy jsou v záporném pásmu už delší dobu a kupci nových německých obligací akceptují, že za své půjčky Berlínu nic nedostanou a budou ještě muset zaplatit.

Bureš: Záporné výnosy dluhopisů nejsou zcela známkou stabilní ekonomiky (zdroj: ČT24)

BOE v úterý poprvé nenašla na trhu dostatek prodejců vládních dluhopisů, jejichž nákupy podporuje domácí ekonomiku od krize v roce 2009. Ke splnění cílového objemu, přesahujícího miliardu liber, jí chybělo 52 milionů liber. BOE minulý týden ve čtvrtek snížila základní úrok a oznámila, že napumpuje do ekonomiky dalších 60 miliard liber prostřednictvím nákupu státních dluhopisů, aby zmírnila negativní dopady rozhodnutí Británie odejít z EU.

BOE ve středu sdělila, že zatím se o nahrazení výpadku v programu dluhopisových nákupů pokoušet nebude a odloží to o tři až šest měsíců. To přispělo k dalšímu poklesu dluhopisových výnosů.