Propad akcií Komerční banky. Investory vyděsilo snížení dividendy

Akcie Komerční banky během středy klesly o 8,3 procenta a zavíraly na 900 korunách. Den přitom začínaly na zhruba 981 korunách. Důvodem celodenních propadů, když ztrácely i více než 9 procent, byla bankou oznámená revize ohledně vyplácení dividend. Podle některých analytiků byla reakce ovšem přehnaná a způsobená nižším objemem obchodování na pražské burze.

Komerční banka v rámci pololetních výsledků oznámila, že kvůli zvýšení kapitálových požadavků na banky vnímá nutnost revidovat dříve oznámený výhled pro výplatu dividend za rok 2016. V lednu přitom banka uvedla, že hodlá letos zachovat u dividend zvýšenou úroveň výplatního poměru 80 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku. Podle analytiků to může znamenat návrat na 60 až 70 procent výplatního poměru.

Bance stoupl v letošním 1. pololetí čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun. Přispělo k tomu zaúčtování jednorázového výnosu z prodeje podílu v karetní asociaci Visa Europe. Celková aktiva banky ke konci června meziročně stoupla o 5,5 procenta na 939,8 miliardy korun. Celkový objem vkladů v rámci skupiny KB se zvýšil meziročně o 10,2 procenta na 690 miliard korun. Bance vzrostl i počet zákazníků. 

Hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka uvedl, že s určitým poklesem dividendy se sice pro budoucí roky počítalo, navýšení kapitálového požadavku k systémovému riziku od příštího roku je však nečekané a vše urychlilo. „Tržní reakci, při níž akcie KB klesají o téměř deset procent, vidím jako přehnanou, negativní dopad na hodnotu akcií KB odhaduji na tři až čtyři procenta,“ uvedl. Roli podle něj v aktuální reakci hraje i nižší objem obchodu na pražské burze a také to, že investoři nejsou na taková překvapení u Komerční banky zvyklí.

Pražská burza klesla již pátý den

Za výrazně negativní překvapení považují oznámení analytik Patria Finance Václav Kmínek i Michal Křikava z Fio bank. „Vzhledem ke skutečnosti, že KB je primárně investory vnímána jako dividendový titul, trh nepotěší ani pravděpodobná revize v dividendovém výplatním poměru pro rok 2016,“ uvedl například Křikava. Podle něj se výplatní poměr vrátí k 70 procentům.

Pražská burza
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Od ledna by se na Komerční banku měla vztahovat rezerva ke krytí systémového rizika ve výši tří procent, zatímco nyní je 2,5 procenta. Nový požadavek ze strany České národní banky doplňuje již dřívější rozhodnutí centrální banky uplatnit proticyklickou kapitálovou rezervu ve výši 0,5 procenta.

Pražská burza jako celek klesla již pátým dnem, ve středu o 2,1 procenta na 857,8 bodu. Stáhla ji především právě Komerční banka. Na pražském parketu se však nedařilo většině titulů, klesly i konkurenční banky Erste (-0,8 procenta) a Moneta (-1,2 procenta), uvedl akciový analytik Miroslav Frayer. Naopak pojišťovna VIG si mírně polepšila (+0,4 procenta) a vítězem středeční seance se stal Unipetrol se ziskem 1,1 procenta.

Vydáno pod