Vláda schválila rychlejší zaměstnávání Ukrajinců

Vláda schválila návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který má urychlit zaměstnávání středně kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr Jan Mládek (ČSSD). Ročně může podle Mládka do ČR přijít až pět tisíc Ukrajinců. Tuto kvótu, která byla už dříve schválena, se podle Mládka nedaří naplňovat. Návrh ministerstva reaguje mimo jiné na stížnosti firem, podle nichž trvá vyřizování zaměstnaneckých karet pro Ukrajince příliš dlouho.

Ministerstvo průmyslu se v materiálu pro vládu odvolávalo na požadavek zástupců firem z jednání tripartity. „Ze strany zaměstnavatelů zazněl výrazný apel na zvýšení aktivity státu v oblasti efektivní a cílené ekonomické migrace,“ uvedlo ministerstvo. Šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner před časem uvedl, že nedostatek pracovníků a dlouhé čekání na vyřízení pracovních povolení vede k tomu, že firmy musí odmítat své zakázky.

Systém pro vyřizování zaměstnaneckých karet navržený ministerstvem je zaměřen na kvalifikované pracovní síly z Ukrajiny - netýká se vysoce kvalifikovaných odborníků, na něž cílí jiný vládní projekt. Spočívá v tom, že zaměstnavatel, který nabízí pracovní místo, při jeho vyhlášení pracovním úřadem vysloví souhlas s jeho zařazením do evidence volných míst obsaditelných držitelem pracovní karty. Pokud se na pozici nepodaří sehnat občana ČR nebo jiné země EU, mohou se o ni ucházet Ukrajinci.

Proti obsazování volných míst lidmi z Ukrajiny se staví odbory. Podle odborářů o tato místa není mezi Čechy zájem, protože jsou špatně placená. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v polovině června prohlásil, že je nejprve třeba, aby mzdy byly vyšší než sociální dávky.

Vydáno pod