Pro investory je Česko lákavější než ostatní země bývalého východního bloku

Česká republika je šestadvacátou nejatraktivnější zemí pro investory (zdroj: ČT24)

Ze 174 států celého světa je Česká republika 26. nejatraktivnější země pro investory. Vyplývá to z žebříčku International Business Compass. Hned před Českem se umístila Francie, těsně za ním pak Jižní Korea. O několik příček předčilo Česko i své partnery ze zemí Visegrádské čtyřky. Na prvním místě se umístil Hongkong.

Jako jeden z nejstabilnějších států bez velkých skokových změn hodnotí Českou republiku žebříček zemí podle investorské atraktivity. Česku připadla 26. příčka, oproti loňsku si o jedno místo pohoršilo.

I tak je s tímto výsledkem investičně nejzajímavější zemí ze států bývalého východního bloku. Například Polsko skončilo na 34. místě a Slovensko uzavírá první čtyřicítku.

Česká ekonomika nadále zůstává atraktivní zejména pro průmyslové firmy.
David Marek
hlavní ekonom Deloitte

„Jsme teď v ideálním bodě, kdy zažíváme pokračování makroekonomické stability, ale zároveň růst české ekonomiky znatelně akceleroval,“ podotknul hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Druhou devizou potom je politická a společenská situace. Česká republika nemá žádné výraznější extremistické strany ani populistická hnutí, která jsou na vzestupu v různých částech světa,“ dodal.

Dominuje Hongkong, v Evropě vítězí Nizozemsko

První místa v žebříčku ovládly asijské finanční státy. Nejatraktivnější zemí pro investory byl letos Hongkong, který se umístil těsně před Singapurem. Naopak úplně poslední místo připadlo Severní Koreji.

„Hongkong společně se Singapurem dlouhodobě patří mezi nejvýkonnější a nejvyspělejší ekonomiky světa. Tomu nahrává i velmi nízké zdanění a téměř bezcelní politika. Na velmi nízké úrovni je také DPH,“ zhodnotil partner v poradenské síti BDO Lukáš Hendrych.

Největší propad zaznamenala Ukrajina, která si meziročně pohoršila o 41 míst a propadla se až na 130. pozici.

Pozici evropské jedničky převzalo po Švýcarsku Nizozemsko, které přitom ještě bylo před dvěma roky mimo nejlepší desítku. Žebříček vznikl z dat před brexitem a už teď je zřejmé, že investiční atraktivita Velké Británie, ale i dalších zemí Evropské unie, dozná kvůli nejistotě výrazných změn.

Vydáno pod