Yahoo! se nedaří, ztráta se prohloubila na téměř půl miliardy dolarů

Americká internetová společnost Yahoo! Inc. vykázala ve druhém čtvrtletí další vysokou ztrátu. Čistá ztráta se prohloubila na 439,9 milionu dolarů (10,7 miliardy korun) z loňských srovnatelných 21,6 milionu dolarů. Firma v prohlášení uvedla, že byla nucena zaúčtovat mimořádné odpisy v souvislosti s poklesem hodnoty služby Tumblr.

Celkové příjmy stouply o 5,2 procenta na 1,31 miliardy dolarů (32 miliard korun). Po odečtení poplatků zaplacených partnerským internetovým stránkám však klesly o 19 procent na 841,2 milionu dolarů (20,5 miliardy korun). Slabší příjmy přicházejí v době, kdy inzerenti dávají stále více peněz do digitální reklamy, protože spotřebitelé tráví stále více času na internetu. Většinu reklamy se však daří získat internetovému vyhledávači Google a sociální sítí Facebook.

V souvislosti s poklesem hodnoty bloggovací služby Tumblr Yahoo! zaúčtovala odpisy 482 milionů dolarů (11,7 miliardy korun). Již dříve zaúčtovala firma odpisy 230 milionů dolarů (5,6 miliardy korun). To ukazuje, že hodnota Tumblr se snížila o téměř dvě třetiny. Yahoo! koupila firmu v roce 2013 za 1,1 miliardy dolarů (26,8 miliardy korun).

Zatím zůstává nejasné, zda Yahoo! opustí svoji dlouhodobou snahu o oživení a prodá své hlavní operace. Tento postup by zřejmě ukončil čtyřletou vládu generální ředitelky Marissy Mayerové. Mayerová toho o možnosti budoucího prodeje příliš neřekla. Pouze investorům oznámila, že firma pečlivě hodnotí nabídky, zatím však nemá žádné oznámení. V pondělí byl konečný termín pro podání závěrečných nabídek, takže rozhodnutí by mohlo padnout brzy, upozornila agentura AP.

Vydáno pod