Britské firmy se bojí, co se s nimi stane. Omezují investice

Britské firmy se bojí, omezují investice (zdroj: ČT24)

Přední britské podniky a společnosti se obávají budoucího vývoje, který bude po brexitu jiný, než očekávaly. Ve velkém také omezují investice. Vychází to z průzkumu, který provedla poradenská společnost Deloitte. Z její analýzy vyplývá, že 82 procent finančních ředitelů počítá kvůli referendu o brexitu s omezováním svých výdajů.

Britští podnikatelé jsou nejpesimističtější za posledních několik let. Podnikatelská nálada je na ostrovech ještě níž, než při pádu americké investiční banky Lehman Brothers v roce 2008. Přes dvě třetiny byznysmenů se obávají, že odchod z osmadvacítky podnikatelské prostředí v Británii výrazně poškodí.

Prozradila to analýza společnosti Deloitte. Hlavní ekonom David Marek popsal, co firmy vlastně plánují. „Jednoduše přeřadily na více defenzivní strategii, a to jak firmy v odvětví služeb, tak i ty v odvětví strojírenství a průmyslu,“ řekl. 

Nejistota je cítit z Bank of England

Nejnovější výsledky průzkumu jsou podle agentury Reuters jednou z prvních jasných známek toho, že červnové referendum zasáhlo důvěru britských podnikatelů. Potvrzuje se tak názor britské centrální banky, podle které domácí ekonomiku čeká značné oslabení.

To potvrzuje guvernér Bank of England Mark Carney. „Británie vstoupila do období nejistoty a výrazných ekonomických změn. Nejpodstatnější je budoucí potenciál naší ekonomiky a důsledky na zaměstnanost a reálné mzdy,“ myslí si guvernér. 

Centrální bankéří nicméně minulý týden překvapili i finanční trhy, když nesnížili úrokové sazby a hospodářství nepodpořili. Hlavní ekonom Bank of England nicméně ujistil, že příští měsíc už uvolnění měnové politiky přijde, aby předpokládané zpomalení růstu alespoň trochu zmírnilo.

Vydáno pod