Exekutoři považují snížení odměn o třetinu za „dramatické“. Kritizují ministra

Změny v odměňování exekutorů / Zadlužení Češi (zdroj: ČT24)

Exekutorská komora zpochybňuje analýzu ministerstva spravedlnosti, na jejímž základě se sníží odměny pro exekutory. Výsledky nejsou přesné a objektivní, uvedli představitelé komory.

Navrhují, aby vznikla pracovní skupina, která provede novou analýzu. Exekuční tarify chtějí řešit také společně s novelou exekučního řádu. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) s kritikou nesouhlasí a argumentaci exekutorů považuje za falešnou. Vyhlášku, která odměny exekutorů mění, ve čtvrtek poslal do připomínkového řízení.

V současnosti činí tarifní odměna 15 procent z vymáhané částky u pohledávek do tří milionů korun. Ministerstvo navrhuje zavést nové pásmo u pohledávek do 50 tisíce korun, kde by se odměna snížila o třetinu, tedy na deset procent. Pelikán chce také snížit minimální odměnu exekutora z 3000 na 2000 korun. Tento návrh je podle něj mírnější než původní plány, které počítaly se snížením tarifu o dvě třetiny. Platit by měl od ledna příštího roku.

Podle exekutorů ministerstvo vyhlášku vypracovalo na základě špatné analýzy, která hospodaření exekutorských úřadů zkresluje. Prezidentka komory Pavla Fučíková tvrdí, že do analýzy například nebyly zahrnuty ztrátové úřady, příjmy jednotlivých institucí pak dokument výrazně nadhodnocuje. Snížení tarifu by se podle ní mělo řešit v souvislosti s novelou exekučního řádu, která by v budoucnu zavedla například podíl věřitelů na nákladech exekuce. „Snížení o třetinu považuji za dramatické, protože 80 procent pohledávek se pohybuje v pásmu, které ministr upravuje,“ řekla Fučíková.

Exekutoři vycházejí z expertního stanoviska, které si nechali zpracovat a jehož cílem bylo posoudit závěry ministerstva. Podle expertů ale není možné výsledky analýzy zobecňovat pro celé odvětví soudních exekucí. Analýza navíc pracuje s „modelovým úřadem“, který podle komory nemůže reálně existovat. Navrhují, aby vznikla pracovní skupina, která provede novou analýzu.

Ministr Pelikán s kritikou nesouhlasí

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s kritikou exekutorů nesouhlasí. „Snížení o jednu třetinu je v podstatě takovou opatrností, my jsme přesvědčeni, že by ten systém zvládl i podstatně větší snížení,“ řekl.

Pokud by byl systém bezproblémový, očekává další snížení. Argumentaci exekutorů považuje za falešnou, stejné námitky se podle něj dají použít na jakoukoliv analýzu tohoto typu.

Exekutoři kritizují analýzu ministerstva ke snížení tarifů (zdroj: ČT24)

Podle Fučíkové chce ministr snížit tarify za každou cenu. „Realitu si přizpůsobuje tak, aby mu to vyšlo,“ řekla. Exekutoři tvrdí, že snížení odměn povede ke zhoršení systému vymáhání práva v Česku a k ukončení činnosti řady exekutorských kanceláří.

„Není to jediný postup, který jsme zvolili, vedle toho jsme si data ověřovali z reálných dat finančních úřadů o skutečné ziskovosti exekutorských úřadů,“ uvedl Pelikán. „Dovedu si představit, že některé úřady zaniknou, ale obavu z toho nemám,“ dodal.

Například podle kladenského exekutora Petra Kučery se zaměstnanci úřadů obávají o práci, proto sepsali proti snižování mezd petici. Podepsala ji skoro polovina z celkových 3100 zaměstnanců.

V Česku je 158 soudních exekutorů, kteří působí v 75 obvodech okresních soudů. Zaměstnávají celkem 3100 zaměstnanců a nyní vedou podle údajů komory přes 4,5 milionu exekučních řízení a vymáhají více než 350 miliard korun, tedy částku, která odpovídá čtvrtině výdajů českého státu. Soudní exekutor nesmí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost.

Vydáno pod