Mall.cz patří už skupině Rockaway, ÚOHS schválil prodej

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej druhého největšího e-shopu v Česku Mall.cz investiční skupině Rockaway Capital. Rozhodnutí je pravomocné, potvrdil předseda úřadu Petr Rafaj. Podle mluvčí skupiny Rockaway Michaely Papežové se vypořádání transakce odehraje v několika následujících týdnech.

Rockaway kupuje Mall.cz a Heureku.cz za víc než 200 milionů eur (5,4 miliardy korun). Obchod financují miliardáři Daniel Křetínský, Patrik Tkáč a investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jde o jednu z největších transakcí v maloobchodu v posledních letech.

Rockaway Capital se na uzavření smlouvy o převodu stoprocentního podílu ve společnosti Netretail Holding, která provozuje internetové obchody Mall, dohodla loni. Netretail Holding dosud podle databáze Prodata vlastnili podnikatel Ondřej Fryc a Intel Capital Corporation. ÚOHS se případem zabýval od ledna letošního roku nejdříve spolu s převodem Heureky. Posléze obě transakce rozdělil na dvě správní řízení.

V případě e-shopu Mall.cz se úřad zabýval zejména předpokládanými dopady fúze na oblast maloobchodního prodeje spotřebního zboží přes internet a nákupu zboží za účelem jeho maloobchodního prodeje. „V důsledku uskutečnění fúze sice dojde k posílení postavení skupiny Rockaway. Nicméně tržní podíl spojením vzniklého soutěžitele bude stále na většině trhů pod 25 procenty,“ uvedl Rafaj.

Podle něj na trhu navíc působí řada jiných konkurentů. „Uskutečnění posuzovaného spojení tak nebude mít negativní dopad na tržní prostředí ve spojením dotčených oblastech na území České republiky,“ dodal Rafaj.

„Po vypořádání bude mít Rockaway možnost představit plány pro svou e-commerce divizi, tu doteď tvořili zejména e-shopy CZC.cz, Vivantis, Proděti, BigBrands, on-line prodejce potravin Kolonial a síť výdejen Uloženka, kteří loni dohromady utržili na čtyři miliardy,“ uvedla Papežová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Největším českým internetovým obchodem je Alza.cz. Už dříve ÚOHS schválil, že Rockaway Capital může koupit srovnávač cen Heureka.cz. Firma Alza.cz pak v květnu oznámila, že přestala nabízet své zboží přes Heureku.cz. Podle e-shopu totiž není tento srovnávač nezávislý. Vedení Heureky tehdy tvrzení Alzy odmítlo, kroku e-shopu nerozumí. 

Zatímco prodej e-shopu Mall.cz úřad schválil bez podmínek, u prodeje srovnávače cen Heureka.cz závazky stanovil. Týkají se například poskytování informací o zákaznících či upřednostňování a sankcionování e-shopů. 

Skupina Rockaway loni prostřednictvím E-commerce Holdingu koupila i podíl v internetovém obchodu s elektronikou CZC.cz. Dříve převzal holding také e-shopy Vivantis. Skupina posiluje i v dalších oblastech. Letos jí ÚOHS schválil koupi největšího internetového prodejce dovolených v Česku Invia.cz.

Vydáno pod