ČNB zpřísní hypotéky, půjčky na 100 procent hodnoty nemovitosti skončí

Česká národní banka (ČNB) oznámila, že od října zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky už nebudou moci poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent. Výrazně uvolněné standardy při poskytování hypoték jsou podle ČNB rizikem pro finanční stabilitu. Vychází to ze Zprávy o finanční stabilitě 2015/2016.

Centrální banka sice vývoj na trhu nemovitostí a úvěrů na bydlení nehodnotí jako akutní přehřívání trhu, úvěrové standardy ovšem považuje za značně uvolněné a u některých institucí vidí vyšší rizika.

Banky loni poskytly lidem rekordních téměř 102 tisíc hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na dosavadní rekordní minimum 1,94 procenta.

Finanční sektor je podle ČNB odolný, banky by ustály i velkou recesi

Odolnost finančního sektoru v České republice vůči možným nepříznivým šokům je ještě silnější než před rokem. Zátěžové testy bank provedené Českou národní bankou (ČNB) potvrdily schopnost bank vypořádat se i s velmi silnou recesí a propadem ekonomiky do deflace. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě 2015/2016, kterou ČNB zveřejnila.

ČNB provedla zátěžový test veřejných financí. Z jeho výsledků vyplývá, že současná rozpočtová situace nepředstavuje hrozbu pro stabilitu bankovního sektoru, který drží značnou část českého státního dluhu. ČNB proto nebude kvůli tomu u úvěrových institucí v následujících třech letech uplatňovat dodatečné kapitálové požadavky.

„Domácí bankovní sektor zůstává vysoce stabilní díky dobré kapitálové vybavenosti, silné základně klientských vkladů a dostatečnému objemu vysoce kvalitních a likvidních aktiv,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Odolnost bankovního sektoru byla hodnocena prostřednictvím testů za použití alternativních scénářů ekonomického vývoje. Základní scénář vychází z květnové prognózy ČNB a představuje vývoj, který ČNB považuje za nejpravděpodobnější. Nepříznivý scénář, jehož pravděpodobnost je naopak velmi nízká, předpokládá silnou recesi a propad ekonomiky do deflace.

obrázek
Zdroj: ČT24

Singer: Poslední data nemění pohled ČNB na konec intervencí

Poslední údaje z české ekonomiky nenaznačují, že by měla ČNB změnit pohled na ukončení režimu devizových intervencí. Oznámil to guvernér ČNB Miroslav Singer. „Pro mě je to zpráva, že se ekonomika vyvíjí tak, jak jsme čekali,“ uvedl Singer. Na počátku května bankovní rada ČNB konstatovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

Z posledních dat také vyplývá, že růst mezd za první čtvrtletí roku i samotný výkon ekonomiky byl vyšší, než centrální banka očekávala. Inflace se pak v květnu vyvíjela v souladu s odhady ČNB. „Data se od prognózy vychylují jedním či druhým směrem. Je pravda, že ta výchylka hlavně u mezd šla směrem k vyšším mzdám. Neřekl bych ale, že tam vidím nějakou kvalitativně významnou změnu. Trvá to, že se objevují tlaky, které by mohly vést k přitvrzení měnové politiky někdy kolem poloviny příštího roku,“ uvedl Singer.

K vývoji ekonomiky v příštím roce Singer uvedl, že vývoj by měl být relativně klidný. Odezní totiž jednorázový vliv čerpání peněz z fondů EU z loňska, který zhoršuje výsledek ekonomiky v letošním roce. „Ten příští rok by mohl být již ve zdravém, příznivém růstu,“ uvedl. ČNB počítá příští rok s růstem ekonomiky o 3,4 procenta.

Singerovi končí na konci června druhý šestiletý mandát. Ve funkci guvernéra jej nahradí Jiří Rusnok.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zpřísnění pravidel pro hypotéky může mít dopad na trh

„Pokud ČNB zavede přísnější pravidla, budeme je samozřejmě dodržovat. Naše portfolio by tento krok, vzhledem k jeho struktuře, významně neovlivnil,“ uvedla Česká spořitelna. Stoprocentní hypotéky mají v portfoliu banky minimální podíl, valná většina hypoték pokrývá 70 až 80 procent hodnoty nemovitosti. Podobně marginální je podíl těchto hypoték v portfoliu Raiffeisenbank. Podle mluvčího banky Tomáše Zavorala tvoří zhruba tři procenta poskytnutých hypoték.

Pokud se podíváme zpět na roky 2007, 2008 a 2009, tak v té době tvořily 100% hypotéky až 30 procent produkce bank. Takže pokud nyní hovoříme o zhruba čtyřech procentech, je tam výrazný posun. Nemyslíme si, že by na trhu vznikaly nějaké nesrovnalosti, hypoteční bublina.
Vladimír Vojtíšek
ředitel odboru Řízení rizik, Hypoteční banka

Naopak však podle mluvčí Hypoteční banky Marie Mockové opatření ČNB hypoteční trh ovlivní. A to tak, že většina lidí, kteří financovali své bydlení bez vlastních zdrojů, již na hypotéku nedosáhne. „Politika ČNB je dlouhodobě konzistentní, proto rozšíření původního doporučení není až tak velkým překvapením. Zasahuje však do řady dílčích oblastí, týkajících se nastavení produktů a služeb, u kterých preferujeme zahájení odborné diskuse,“ uvedla.

Podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce opatření zamezí možnému předlužení řady domácností s hypotékou. „Na druhou stranu je současný zákaz dalším příkladem toho, jak stát (v tomto případě prostřednictvím ČNB) zasahuje do věcí, které by vůbec řešit neměl. Rozhodnutí vzít si hypotéku by mělo být pouze na daném člověku a jeho bance,“ uvedl.

Vojtíšek: Stoprocentní úvěry jsou o něco rizikovější (zdroj: ČT24)

Jako krok správným směrem vnímá opatření ČNB šéf developerské firmy Trigema Marcel Soural. „Jakmile není zájemce o nový byt svým peněžním vkladem do koupě jakkoliv zainteresován, je jeho motivace jiná, než když si musí alespoň část kupní ceny sám uhradit,“ uvedl.

Opatření podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR trh s bydlením dramaticky neovlivní. Větší vliv má podle svazu stav stavební legislativy a nedostačující investorská příprava staveb.

„Takzvané stoprocentní hypotéky jsou podle našich zkušeností zcela výjimečné. Proto neočekáváme nějak zásadní vliv na trh,“ uvedla tisková mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Vydáno pod