Firmy BP a Eni našly u Egypta rozsáhlé ložisko zemního plynu

Britská energetická společnost BP a italská Eni objevily u pobřeží Egypta rozsáhlé ložisko zemního plynu. Nachází se v oblasti východní delty Nilu, zhruba deset kilometrů severně od pole Núrus. To bylo objeveno loni v červenci a jeho vydatnost je asi 65 tisíc barelů ropného ekvivalentu denně.

Nový objev potvrzuje významný potenciál této oblasti. V té by podle současných odhadů mělo být 70 až 80 miliard metrů krychlových plynu.

Egypt býval kdysi vývozcem energií, kvůli poklesu těžby ropy a plynu a kvůli růstu spotřeby se však stal čistým dovozcem. Země se nyní snaží co nejvíce urychlit těžbu z posledních objevů, aby tak dovoz omezila. V současné době je ve fázi rozvoje 12 polí se zemním plynem, celková hodnota projektů činí zhruba 33 miliard dolarů (788,5 miliardy korun). 

Zahájení těžby začne v roce 2019

Tři největší projekty, mezi které patří i významné ložisko plynu v oblasti Středomoří objevené loni firmou Eni, by měly plně zahájit těžbu v roce 2019. Očekává se, že těžba z nich dosáhne 4,6 miliardy krychlových stop (130,3 milionu metrů krychlových) plynu denně, uvedla agentura Reuters. 

Společnost BP se v roce 2010 potýkala s havárií ropné plošiny Deepwater Horizon. Za obří únik ropy v Mexickém zálivu musí zaplatit odškodnění ve výši 20 miliard dolarů (475 miliard korun).