Nový zákon zjednoduší lidem splácení hypoték, bankám přidá administrativu

Nový zákon zjednoduší lidem splácení hypoték (zdroj: ČT24)

Víc administrativy a možná i mírné zdražení hypoték přinese podle bank a některých dalších kritiků zákon o spotřebitelském úvěru. Zákon umožňuje například jednou ročně a zdarma splatit až čtvrtinu půjčky. Česká národní banka ale žádné výrazné zvýšení úroků v této souvislosti neočekává.

Nový zákon povoluje splatit alespoň část hypotéky dřív. Lidé by díky němu měli mít možnost jednou za rok vrátit až čtvrtinu peněz, které bance dluží, a to bez poplatku. Další novinkou je pak možnost předčasného splacení hypotéky ve chvíli, kdy se majitel rozhodne byt prodat. Banka by si za to mohla účtovat maximálně jedno procento z celé dlužné částky, ne ale víc než 50 tisíc. Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát, a tuto informaci budou muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy.

Podle předkladatele návrhů by se změny měly týkat všech smluv – tedy nejen těch nových. Jenže právě tato opatření by mohla podle bank znamenat i mnohem více papírování a možná také zvyšování úroků. „Může se stát, neříkám, že musí, že se obecně zvýší úrokové míry u všech, kteří si berou hypotéku,“ varoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle odhadů jedné z bank by se úroky mohly zvýšit maximálně o jednu desetinu procenta – při dnešních sazbách by průměr zůstal kolem dvou procent. Dramatické zvýšení nečeká ani centrální banka. „Konkurence na českém trhu je veliká, takže ty dvě věci jdou proti sobě. Uvidíme, jaký bude výsledek, já bych nějaké dramatické navýšení neočekával,“ řekl budoucí guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Zájem o vlastní bydlení stoupá. Jen v dubnu si lidé vzali hypotéky za víc než 17 miliard korun. Úrokové sazby jsou navíc na historickém minimu. Průměrná úroková sazba sice klesla, ale mnoho klientů do bank už nenalákala. Počet uzavřených hypotečních úvěrů v dubnu poklesl na 9042, což bylo o 333 méně než měsíc předtím. Stejně tak se snížily i objemy. Lidé si v dubnu sjednali hypoteční úvěry za 17,06 miliardy korun, v březnu byly objemy o 846 milionů vyšší.

Levnou hypotéku si lidé chtějí udržet co nejdéle, proto není překvapením, že si fixují úrokové sazby na co nejdelší dobu. „Snižování delších sazeb logicky vede i ke změně preferencí fixací. Nejoblíbenější jsou sice stále pětileté, nicméně na místo tříletých se na další místo v popularitě derou sedmileté fixace a nebude ani dlouho trvat, kdy klienti zareagují na současné prudké snižování desetiletých sazeb,“ dodal analytik Fincentra Josef Rajdl.

To, že snižování úrokových sazeb není zdaleka u konce, dokazují i dvě z největších hypotečních bank. V květnu se ke zlevňování hypoték přiklonila jak Česká spořitelna, tak i Hypoteční banka. Od 16. května snížila úrokové sazby u hypotečních úvěrů také Wüstenrot hypoteční banka. Podle developerů by se díky novému zákonu mohl zájem o hypotéky a vlastní bydlení ještě zvýšit.