Mzdy dál porostou, firmám ale chybí pracovníci v IT nebo průmyslu

Události: Mzdy v Česku (zdroj: ČT24)

Mzdy v letošním roce porostou opět rychleji, nejspíše se ale udrží pod nárůstem o pět procent. Firmy ovšem musí řešit problém s nedostatkem pracovníků. Ten je například v oblasti IT, zdravotnictví nebo v průmyslové výrobě. Vychází to z průzkumu, který ve čtvrtek prezentovala personální agentura Grafton Recruitment.

Průzkum se  věnoval porovnání finančního ohodnocení osmi klíčových segmentů ve čtvrnácti regionech České republiky, kde má společnost pobočku. Byl realizován v průběhu 1. čtvrtletí roku 2016 a vychází především z nástupních mezd uchazečů a z poptávek firem o vyhledávání uchazečů. 

Mzdy v loňském roce podle Českého statistického úřadu v průměru vzrostly o 3,4 procenta. Zaměstnavatelé spíše přistupují k plošnému zvyšování mezd, díky tomu se brání odlivu kvalitních stabilních zaměstnanců. Letošní pokračující ekonomické oživení společně s rekordně nízkou nezaměstnaností růst mezd ještě podpoří. 

Regionálně se mzdy nejvíce liší v sektorech IT a financí. Rozdíl je také znát v případě, pokud zaměstnanec neovládá žádný cizí jazyk. „Zaměstnavatelé přehodnocují požadavky na nové pracovníky. Společnosti nyní nabírají zaměstnance s kratší praxí, a více příležitostí se objevuje i pro čerstvé absolventy, kteří disponují dobrou jazykovou vybaveností,“ konstatoval ředitel personální agentury Grafton Recruitment Martin Ježek.

Firmy lákají na různé benefity

Kvůli nedostatku zaměstnanců se firmy nově začínají zajímat i o zahraniční zaměstnance. Lákají je nejen na platové ohodnocení, ale i na různé nadstandardní benefity. Některé firmy například nabízejí více dnů dovolené nebo různé druhy příspěvků. 

Pětitýdenní dovolená je skoro pravidlem, stejně tak služební telefon, notebook nebo příspěvky na stravování. Například firma z Jablonce nad Nisou, která hledá inženýra kvality, láká na profesní a jazykové kurzy nebo flexibilní pracovní dobu. Inzerát nabízející pozici IT specialisty v Kralupech nad Vltavou slibuje příspěvek na penzijní pojištění a na kapitálové životní pojištění. A také slevy v zaměstnaneckém elektronickém obchodu.

Jedna z továren ve středních Čechách nabízí pozici svářeče, přičemž zájemce může dostat až 30 tisíc korun nástupní plat a k tomu další dva tisíce za doporučení známého.

Přední pražská banka zase nabízí asistentce/asistentovi generálního ředitele například 4 dny sick day plus další placené volno navíc, příspěvek na penzijní i životní pojištění, slevy u partnerů banky či využití firemní školky.  

Při hledání dělnických profesí se objevuje i příslib přechodu do kmenového stavu firmy či třeba finanční odměna za zlepšovací návrhy nebo za flexibilitu. Poměrně časté jsou potom různé vzdělávací programy, možnost kariérního růstu nebo autonomie a prostor pro vlastní realizaci a úspěch.  

  • Zvyšují příspěvek na penzijní či životní připojištění
  • Zvyšují délku dovolené
  • Zavádějí plně hrazený příspěvek na stravování
  • Podílí se až do sta procent na nákladech na dopravu do zaměstnání
  • Zlepšují pracovní podmínky svých zaměstnanců

Lidé se podle ředitele Ježka nebojí měnit práci, a to je pro zaměstnavatele dobrá zpráva. „Odvrácenou stranou téže mince je, že změnu obvykle spojují s požadavkem na zvýšení mzdy. Úspěšné při náboru proto budou spíše ty firmy, které flexibilně reagují na změny na trhu práce a které budou schopny posilovat své týmy hotovými, byť dražšími, pracovníky a doplňovat je o talentované absolventy,“ dodal Ježek.

Lidé chybí v průmyslu i administrativě

Nejvíce zaměstnanců hledají v IT oborech, průmyslu a administrativě. Počet volných míst roste i v personalistice a v podnikových službách. „V IT oborech chybí přes dvacet tisíc odborníků. Poptávka roste kontinuálně s tím, jak roste náročnost IT činností v celé ekonomice,“ popisuje ředitel.  

Nedostatek uchazečů je také v oblasti bankovnictví. Zájem je o odborné účetní se znalostí anglického jazyka, hlavní účetní a vedoucí účtárny. Hlavní podmínkou zde často bývá kromě znalosti anglického jazyka také orientace v mezinárodním účetnictví dle standardů IFRS a US GAAP. Takto vzdělaný člověk si může v Praze vydělat 70 tisíc, v ostatních regionech o 20 tisíc méně. 

Trendy na trhu práce – růst mezd
Zdroj: Grafton

Dlouhodobé problémy s nedostatkem personálu má zdravotnictví a farmacie. Kromě zdravotních sester je poptávka také po kadidátech na pozice farmaceutický reprezentant nebo product manažer. Kromě předchozí praxe v oboru je vítaná také znalost angličtiny. A to i u dalšího zdravotnického personálu. 

Nedostatečný počet pracovníků je podle Alžběty Honsové z agentury Randstad způsoben především dvěma faktory: „Zaprvé nedostatečným počtem lidí s příslušnými znalostmi a schopnostmi a za druhé s nedostatkem lidí obecně. Některé lokality jsou v kombinaci s neatraktivní mzdovou nabídkou ze strany zaměstnavatelů na tom špatně,“ řekla Honsová. Z toho vyplývá, že v některých regionech je o určité pozice větší zájem. Firmy podle ní musí poté více pracovat na své pověsti nebo dávají více šanci juniorům a absolventům. Potvrzuje také to, že firmy rozšiřují své nabídky benefitů.