Češi jsou na dovolených snadnými oběťmi skimmingu

Události: Ochrana před tzv. skimmingem (zdroj: ČT24)

Češi představují v zahraničí snadné oběti nelegálního zkopírování platební karty – tzv. skimmingu. K tomu dochází často při neopatrném výběru peněz na dovolené. Zlodějům pak stačí znát kód PIN, aby z karty mohli peníze vybírat odkudkoliv na světě. Některým cestovatelům se ale stává, že jim z účtu peníze zmizí ještě v průběhu dovolené.

Kopírování karet není typické jen pro jednu zemi. „Thajsko, Kambodža, Laos, Malajsie. Je hodně těžké, pokud cestujete vícero destinacemi a používáte kartu aktivně, tak je docela složité říct, v kterém státě to bylo,“ říká zakladatel Cestujlevně.com David Eiselt.

Na to, že z karty mizí peníze, obvykle přijdou jako první banky, ne přímo okradení. V případě rychlého jednání může banka na požádání klienta platební kartu zablokovat. Uplatněním reklamace dané transakce se naskýtá i možnost, že se peníze klientovi na účet vrátí.

Problém ale může nastat ve chvíli, kdy k zablokování dojde ještě v průběhu dovolené. Aby nezůstal bez peněz, měl by mít podle odborníků u sebe turista karet víc a neměl by mít všechny peníze jen na jednom účtu. A být také opatrný při samotném výběru peněz.

Ochrana před skimmingem
Zdroj: ČT24

Tzv. skimmovací zařízení bývá nainstalováno na štěrbině bankomatu pro příjem karty. „Pokud na té štěrbině je něco podezřelého, je lepší vyhledat jiný bankomat,“ říká manažer bezpečnosti elektronických kanálů ČSOB Petr Vosála. 

Banky odhalí podezřelé transakce podle odhadů maximálně u jednoho procenta karet. Těch je v Česku vydáno téměř 11 a půl milionu. Podle průzkumu jedné z bank si ale skoro polovina lidí nemění dobrovolně své přístupové heslo. Zhruba 40 procent to udělá až v momentě, kdy je k tomu vyzve finanční dům.