Rusnoka v čele centrální banky čeká hlavně rozhodování o intervencích, o přijetí eura asi ne

Novým guvernérem ČNB se stane Jiří Rusnok (zdroj: ČT24)

Novým guvernérem České národní rady jmenuje prezident příští týden ve středu na šestileté období Jiřího Rusnoka (55). V čele instituce nahradí Miroslava Singera (48), který ji vede od roku 2010 a v její bankovní radě zasedá od roku 2005.

Klíčovým úkolem nového guvernéra má být podle Miloše Zemana ukončení režimu devizových intervencí. Ty oslabují kurz měny na úroveň 27 za euro. Podle Rusnoka to ale nepůjde tak rychle: už se nechal slyšet, že nejméně do konce letošního roku bude Česká národní banka udržovat současný kurzový závazek. 

  • V současné době člen bankovní rady České národní banky (od 1. března 2014). Na starost dostal sekci licenčních a sankčních řízení a odbor ochrany spotřebitele; je zastáncem evropské integrace a přijetí eura.
  • Byl předsedou prozatímní vlády (červen 2013 až leden 2014). Byl také například ministrem financí (duben 2001 až červenec 2002) a ministrem průmyslu a obchodu (červenec 2002 až březen 2003). Od ledna 2005 do listopadu 2012 byl prezidentem Asociace penzijních fondů ČR.

Další agendou ČNB je příprava Česka na zavedení jednotné evropské měny. Ani s tou se ale zatím spěchat nebude. Proti přijetí eura je prezident, přední politici i veřejnost. 

Miloš Zeman uvádí, že řecká krize dosud neskončila a i to oddaluje výměnu koruny za euro. „Vstupem České republiky do eurozóny by český daňový poplatník splácel řecké dluhy,“ říká. „Počkejme, až Řecko z eurozóny vystoupí,“ dodává prezident.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvádí, že žádné přípravy nyní neprobíhají a ani si nemyslí, že by to bylo pro Česko dobré. Také předseda opoziční ODS Petr Fiala zastává názor, že euro není pro ČR dobré. A dodává, že  bychom „měli dělat vše proto, abychom ho nepřijímali.“

Rusnok 2
Zdroj: ČT24

Proto je téměř jisté, že Jiří Rusnok coby nový guvernér České národní banky u vstupu nebude.

V horizontu mého mandátu šesti let, se domnívám, že česká společnost a její politická reprezentace k takovému rozhodnutí nedozraje.“(z vyjádření pro Radiožurnál)
Jiří Rusnok

Politici hodnotí Rusnoka odlišně

Nahrazení Singera Jiřím Rusnokem je dlouho očekávaný krok. Politici prezidentovo rozhodnutí hodnotí rozdílně.

„Podstatné je, zda je odborník, a v tomto ohledu si myslím, že tento požadavek splňuje,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Odlišný názor má předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jmenování Jiřího Rusnoka bude vždy poznamenáno pachutí, že ochotně účinkoval v Zemanově mocenské hře v roce 2013,“ řekl. 

Podle prezidenta to tak není. Od Jiřího Rusnoka očekává, že pomůže bance k lepší komunikaci.

Jiří Rusnok dostal tuto funkci proto, protože byl zkušený ministr financí a mimo jiné i premiér, tedy politik, neboť Česká národní banka až dosud špatně komunikovala s vládou i veřejností, a u politika, který umí komunikovat, může být tato chyba odstraněna.
Miloš Zeman

Tento týden již také prezident jmenoval do bankovní rady ČNB dva nové členy – bývalé kolegy Jiřího Rusnoka – Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého

Noví členové bankovní rady ČNB
Zdroj: ČT24

Poradce člena bankovní rady ČNB Jiřího Rusnoka (od 2014). Předtím šest let pracoval jako hlavní ekonom ING Commercial Banking ČR, kde se věnoval ekonomickým analýzám a prognózám vývoje finančního trhu ČR a ostatních zemí střední Evropy. Poté byl dva roky hlavním ekonomem BH Securities, kde se věnoval analýze a strategii akciových trhů. V posledním roce studia Vysoké školy ekonomické (1999) nastoupil do ČNB jako referent do měnové sekce. Později zastával v ČNB pozici hlavního analytika. Zabýval se makroekonomickými analýzami a prognózami české ekonomiky.

V současnosti je členem představenstva NN Penzijní společnost, a.s. (dříve ING) a jednatelem NN Finance, s.r.o. Velkou část své profesní kariéry pracoval ve finanční skupině České spořitelny jako předseda představenstva a generální ředitel penzijního fondu, předseda představenstva a generální ředitel pojišťovny a místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele stavební spořitelny. Dva roky pracoval jako ředitel odboru interní distribuce ČSOB Pojišťovny. Ve skupině ING působil již v roce 2003, a to jako generální ředitel pro retailové finanční služby.