Čtyři členové představenstva NWR včetně šéfa nabízejí rezignaci

Generální ředitel společnosti NWR Gareth Penny nabídl svou rezignaci na funkci výkonného předsedy představenstva firmy. Funkce dali k dispozici i další tři členové představenstva: Alyson Warhurstová, Bessel Kok a Ian Ashby. NWR je majitelem černouhelné společnosti OKD, která je od minulého týdne v úpadku.

Z šesti členů představenstva NWR nabídli rezignace čtyři lidi. Gareth Penny dal funkci k dispozici ke konci tohoto měsíce, ostatní tři pak hned. Společnost uvedla, že „ve světle nedávných událostí“ podniká veškeré praktické kroky k tomu, aby co nejvíce snížila náklady a zefektivnila zbývající aktivity.

Jihoafričan Penny funkci výkonného předsedy zastával od října 2012. Jeho povinnosti převezme k poslednímu květnu Boudewijn Wentink, který rovněž zůstane výkonným ředitelem NWR. Obdobně Barry Rourke bude nadále vykonávat funkci nevýkonného ředitele NWR.

OKD v úpadku, NWR bez hospodářských výsledků

Těžební společnost New World Resources (NWR) měla tento týden zveřejnit hospodářské výsledky za první čtvrtletí, nakonec ale prohlásila, že je neoznámí. I v souvislosti s tím se firma odvolávala na insolvenční návrh na OKD.

V insolvenci je OKD od začátku května. Následně bylo pozastaveno obchodování s akciemi firmy v Londýně nebo Praze. Firma dluží přes 17 miliard korun více než 650 různým věřitelům a nedokáže své závazky splácet. Její majetek navíc nedosahuje ani hodnoty sedm miliard korun. Devátého května pak vyhlásil Krajský soud v Ostravě úpadek firmy.