Češi se vracejí do prověřeného Chorvatska. Jinde se obávají teroristů

Češi se vracejí do prověřeného Chorvatska (zdroj: ČT24)

Větší důraz na bezpečnost a častější preference tradičních evropských destinací jako Bulharsko, Řecko, Chorvatsko, Itálie nebo Španělsko. Alespoň tak popisují české cestovní kanceláře trendy při výběru letošních dovolených. O tom, jak ovlivňuje bezpečnostní situace výběr dovolených, v dnešní Devadesátce ČT24 mluvil novinář a cestovatel Petr Horký.

Podle Asociace cestovních kanceláří stoupl letos zájem o zájezdy do Chorvatska oproti loňsku o zhruba pětinu. „Současná geopolitická situace ve světě snižuje počet bezpečných destinací pro klidnou dovolenou. Tato situace samozřejmě nahrává momentálně právě prodeji zájezdů do Chorvatska,“ uvedl Petr Zemek, majitel cestovní kanceláře 101 Zemek. 

Kam se jezdí na dovolenou
Zdroj: ČT24

Loni strávilo dovolenou v Chorvatsku více než 13 milionů zahraničních turistů, z toho bylo 739 tisíc Čechů. Podle počtu přenocování se čeští turisté řadí ke čtvrtým nejpočetnějším po turistech z Německa, Slovinska a Rakouska.

„Terorismus je faktor, který je potřeba mít v současné době na paměti. I naše země je ve válce. Máme jen to štěstí, že fronta této války probíhá daleko od našeho území, alespoň zatím,“ konstatuje zakladatel Webu cestovatelů Petr Horký. Ale zároveň připomíná, že migranti  sami o sobě nepředstavují pro turisty ohrožení.  „To není vlna vojáků, kteří pokud přijedou na ostrov Lesbos, tak se tím to místo stává nebezpečným. Méně příjemným se stát může, ale určitě bych nehovořil o riziku,“ dodává Horký.

Španělsko má už plno

Španělsko loni přilákalo již třetím rokem za sebou rekordní počet turistů. A už v únoru hlásili španělští a řečtí hoteliéři úplnou zaplněnost.

Výrazný pokles zájmu v předprodejích zažívají naopak severoafrické destinace jako Egypt nebo Tunisko a zdrženlivější jsou Češi také k Turecku. Předprodeje letních dovolených totiž letos ovlivňují obavy z teroristických útoků v některých destinacích, virové nákazy nebo uprchlická krize.

Jak upozornila specialistka pojištění majetku a odpovědnosti z České asociace pojišťoven Marcela Machová, standardně je z většiny pojistných produktů teroristický  útok vyloučen. Přece jen se však podle ní v některých případech z cestovního pojištění zcela nevylučuje. „Podmínkou ale je, že budete náhodným účastníkem, respektive že se nebudete aktivně účastnit, a to platí i pro případ nepokojů,“ dodává.

Například Šarm aš-Šajch. Ještě před pár lety to bylo jedno z nejoblíbenějších letovisek britských, německých i českých turistů v Egyptě. Dnes je to město duchů, kam se turisté bojí. Situace tvrdě dopadá na místní podnikatele. „Jestli před pěti roky byly naše příjmy na stu procentech, tak dnes jsou sotva na třiceti procentech,“ konstatuje egyptský podnikatel Mohamed Elbanna.

Do Egypta kdysi jezdilo kolem 15 milionů turistů ročně, loni to byly sotva dvě třetiny. Hotelům a restauracím v Turecku pak klesl jen od začátku roku zisk o 17 procent a se sezonou se bude zvětšovat. „U Turecka může ten pokles dělat 40 až 50 procent,“ uvádí obchodní ředitel EXIM Tours Stanislav Zima.

Zájem o zahraniční dovolené
Zdroj: ČT24

Cestovní kanceláře ale letos očekávají srovnatelné celkové prodeje zájezdů jako v předchozích letech.

„Problémy v zahraničí vedou Čechy i více k tomu, aby zůstali doma. Ale záleží také na počasí. Pokud bude takové jako loni, hodně jich doma skutečně zůstane. Především hodně mladších Čechů, kteří vyhledávají aktivní dovolenou,“ uvedl před časem místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. 

S těmito preferencemi souvisí i aktuální ceny last minute zájezdů. Ty do nejžádanějších evropských destinací ve Středomoří budou v letní sezoně v průměru o 5 až 15 procent vyšší než loni. Naopak dovolené v Turecku, Tunisku či na některých řeckých ostrovech vyjdou zhruba o desetinu levněji, a budou tak nejdostupnější za poslední roky. 

Společnost je rozdělena na dvě části, určitá bude u cestování preferovat cenu, protože si nemůže dovolit platit více, druhá dává přednost bezpečnosti.
Jan Papež
místopředseda Asociace cestovních kanceláří

Dovolenou v tuzemsku plánují dvě třetiny Čechů

Domácí turistika je na vzestupu, potvrzují cestovní kanceláře a Češi ji chtějí trávit aktivně. Dovolenou v tuzemsku letos plánují zhruba dvě třetiny lidí. Někteří jí doplní ještě prázdninami v zahraničí. Nejčastěji pak vyrazí na týden nebo víkend.

Za dovolenou v Česku pak většina lidí chce utratit do pěti tisíc korun za osobu. Nejvíc většina lidí utratí v restauracích nebo za nákupy jídla. Hodně peněz padne i za vstupy na památky nebo zábavu. Šetří se naopak za ubytování. I proto Češi nejčastěji volí kempy nebo chaty.

Jednou z nejoblíbenějších destinací letos by mělo být jihočeské Lipno. Každé léto tam tradičně míří cyklisté, ale i rodiny s dětmi. Ty využívají například vodních atrakcí nebo jezdí na poznávací výlety po hradech nebo třeba do Českého Krumlova. Také tuzemské hory jsou čím dál oblíbenější. Podle agentury CzechTourism bude letos zájem hlavně o Šumavu, Jeseníky a Beskydy. Hory kromě turistiky nabízí i řadu extrémních sportů jako například zorbing nebo paragliding.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mezi další oblíbené destinace patří také jižní Morava. Lidé tam často spojují koupání s návštěvou památek a večerním posezení ve vinných sklípcích. A oblíbeným tahákem jsou v létě i hudební festivaly nebo filmový festival v Karlových Varech, který návštěvníci stále častěji spojují s návštěvou města a lázní.

Nové trendy ale nemusí vydržet dlouho. Podle mezinárodní turistické organizace WTTC se turisté do terorismem stižených míst vrací v průměru po 13 měsících. A po zemětřesení, tsunami nebo celkově jakýchkoli živelních katastrofách to trvá v průměru dva roky. Nejhorší dopad na turistiku má pak politická nestabilita v zemi – 27 měsíců.