Počet Čechů, kteří neplatí své dluhy včas, letos klesl

Schopnost Čechů splácet své závazky se v prvním čtvrtletí nepatrně zlepšila. Ke konci března mělo dluhy po splatnosti 8,06 procenta dospělých obyvatel země, koncem roku 2015 to bylo 8,09 procenta a o rok dříve 8,23 procenta. Nejhorší situace zůstává v Ústeckém kraji, vyplynulo z informací sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o klientech s potížemi se splácením závazků.

Sdružení Solus eviduje velké rozdíly v platební morálce lidí v různých regionech Česka. Zatímco na Mostecku má aktuální dluh po splatnosti v registru fyzických osob 18 dospělých ze sta, ve Žďáru nad Sázavou je to v průměru 4,5. „Proti dlouhodobému trendu poklesu počtu dluhů po splatnosti v rámci celé České republiky jde v posledních měsících pouze Moravskoslezský kraj. Zde dlouhodobě po splatnosti dluží deset dospělých občanů ze sta a situace se pomalu zhoršuje,“ uvedl tajemník sdružení Jan Stopka.

První čtvrtletí přineslo růst dlužníků v Moravskoslezském a Pardubickém kraji, ve zbytku Česka se ale situace zlepšila.

Svůj závazek po splatnosti nebo alespoň jeho část uhradilo v prvním čtvrtletí 170 tisíc občanů. Celková dlužná částka po splatnosti evidovaná v registru fyzických osob sdružení vzrostla za uplynulé tři měsíce o 1,16 miliardy korun na více než 53 miliard korun.

  • Členství ve sdružení Solus umožňuje přístup k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením svých závazků, dále k databázi odcizených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru. 
  • Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví informaci o existenci dluhu klienta, případně o jeho úhradě.
  • Ta je v registru uchována až tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků.
  • Sdružení vzniklo v létě 1999. Mezi členy je nyní 16 bank a stavebních spořitelen, 19 nebankovních finančních institucí, 11 telekomunikačních operátorů, dva distributoři energií a obchodní řetězec.
Vydáno pod